Enkel vattenhygien i Kiramis badtunna

Enkel vattenhygien i Kiramis badtunna | Kirami

 

Många av de frågor som vi får om badtunnor gäller renligheten, och många verkar ha den felaktiga uppfattningen att det är besvärligt att sköta vattenhygienen. Med några goda råd blir det i själva verket enkelt att hålla badvattnet rent. Genom att följa Kiramis råd håller du badvattnet rent.

 

Reningen av vattnet består av två delområden 

Kirami | Kom också ihåg din personliga hygien innan du går till poolen!
Kom också ihåg din personliga
hygien innan du går till poolen!

 

1. vattnet hålls fysiskt rent med filtreringsutrustning
2. bakterier och mikrober elimineras med kemikalier. Det finns olika metoder för kemisk rengöring av poolvatten. Vilken metod som lämpar sig bäst beror på såväl förhållandena som användarens önskemål

 

Kom också ihåg din personliga hygien innan du går till poolen!

Det är viktigt att ta en dusch och tvätta bort den vanliga smutsen innan du badar. Det är också viktigt att tvätta bort tvålrester och lotion och se till att baddräkten är väl sköljd.

 

Tips för sommarstugan: fyll tunnan en gång och bada hela helgen

Hur vattnet i badtunnan ska skötas beror mycket på var tunnan används. På sommarstugan, där vattnet ofta tas ur havet, en älv eller en sjö, kanske man kan byta varje gång man ska bada. Då badar man alltid i rent vatten, även om det kräver lite extra arbetet att fylla och tömma tunnan varje gång. När du använder havs- och sjövatten är det bra att vara särskilt försiktig med vattenhygien och vi rekommenderar alltid användning av kemikalier. Brunn- eller dricksvatten kan man bada genom helgen utan filter, men kemikalier är alltid bra att använda.

Om man vill bada i samma vatten 1–3 gånger, exempelvis en hel helg, bör man välja något av följande alternativ som Kirami rekommenderar. 

 

Jämn och kontinuerlig rengöring:

Kirami har två olika alternativ för vattenrening, vilka är lämpliga alternativ till kontinuerlig desinfektion. De alternativ vi rekommenderar är luktfri och klorfri flytande Biocool Disinfect my pool (1000 ml) vilket doseras direkt ur flaskan eller klorbaserade multifunktionstabletter (1 kg á 20 g).

  • Biocool är ett effektivt alternativ för vattenrening, för dig som är känslig mot klor och vill ha en luktfri produkt som också är biologiskt nedbrytbar i naturen. Biocool doseras direkt ur flaskan. Produkten är en nyhet för sommaren 2020.
  • OBS! Om du använder klorbaserade tabletter får det inte läggas direkt i tunnan utan ska läggas i doseraren, som sprider kemikalier jämt i hela tunnans vattenmängd. Kom ihåg att ta bort doseraren ur vattnet när ni ska bada. 
 
För snabb rengöring: En chockbehandling tar kål på bacillerna

För tillförlitlig vattendisinfektion med omedelbar verkan, använd snabbt lösande Chockklor (1 kg korn).

  • OBS! Blanda alltid granulerna med lite vatten innan du lägger dem i badet.
 

Dricks- eller brunnsvatten? Så här håller du vattnet rent hela sommaren

Om tunnan fylls med vattenlednings- eller brunnsvatten är det bra att satsa på lite grundligare vattenhygien. Om vattnet sköts på rätt sätt hålls det rent och behagligt länge, kanske till och med hela sommaren. Inte heller då blir skötseln av vattnet särskilt mycket krångligare. För att hålla vattnet rent rekommenderar Kirami ett filtreringssystem och kemikalier, antingen ett klorfritt alternativ eller ett alternativ med klor.

 
Filter och kemikalier fixar hygienen

Skötseln av badvattnet består av två delområden: fysisk renhållning med filter och kemisk rengöring. Filtret i tunnan avlägsnar lös smuts, medan de desinfektionsmedel som blandas i vattnet bekämpar bakterier och algtillväxt.

Innan man köper kemikalier måste man avgöra om man vill rengöra badvattnet med klor eller Biocool. Klor är ett vanligt rengöringsmedel exempelvis i simhallar eftersom det är effektivt och har en långvarig effekt. En del vill dock inte använda klor, exempelvis på grund av överkänslighet, då är Biocool ett alternativ. Om tunnan används av familj eller för att vara mer miljövänlig, då är Biocool ett bra alternativ. Om badtunnan står i en offentlig lokal rekommenderar vi starkt att man använder ett alternativ med klor. Se de kemiska alternativen ovan, som vi rekommenderar för kontinuerlig och jämn rengöring.

 

Reningssystem MF 250 | Kirami
Reningssystem MF 250

Läs mer om våra reningssystem och filtertillbehör: 

 

Länkar till anvisningar för filtren:

 

Allt du behöver i ett paket

 
 
pH-värdena i ordning (klor)

Man börjar med att kontrollera att pH-värdet i vattnet är som det ska, så att rengöringskemikalierna fungerar så effektivt som möjligt, tunnans delar inte korroderar och själva badet blir behagligt. Enklast mäter man pH-värdet med testremsor. Man blöter remsan i vattnet och jämför sedan dess färg med färgerna på burken. Ett exaktare pH-värde får man med ett pooltest som mäter vattnets mängden fritt klor. Man lägger tabletter i testets fack och häller lite vatten från tunnan i testlådan. 

pH-värdena i ordning | Kirami
pH-värdena i ordning | Kirami

När tabletterna löses upp färgar de vattnet, och den tydliga skalan på sidan av testet anger vilket pH-värde färgen motsvarar. Det ideala pH-värdet är 7,0–7,4. Om pH-värdet är för lågt blandar man först pH+-granulat i en hink med vatten som tagits från tunnan och sedan hälls tillbaka i tunnan när granulatet lösts upp. Om pH-värdet är för högt använder man i stället pH-minus-granulat.

När pH-värdet är som det ska tar den egentliga rengöringen vid. När pH-värdet är som det ska tar den egentliga rengöringen vid. Först genomför man en chockbehandling (Chockklor), och därefter upprätthåller man vattnets renhetsnivå med en underhållsdos.

Kort sagt behövs bara några enkla steg för att hålla badvattnet rent och behagligt. Först kontrollerar man skicket på vattnet och sedan reglerar man det med pH-granulat och rengöringstabletter. Chockklor används för snabb rengöring av döda bakterier och bäst av allt - allt du behöver finns i startset.

 

 
Biocool

Biocool Disinfect my pool är en enkel och effektiv desinfektion av badvatten som är lätt nedbrytbar i naturen. Inga kompletterande produkter behövs. I vissa fall kan flockningsmedlet Biocool Clear my poolwater behövas för att partiklar i badvattnet lättare ska fastna i reningsfiltret. Produkten är verksam vid olika pH-värden utan att tappa effektivitet vilket gör att mätning av pH i badvattnet inte behövs. Dosera enkelt med hjälp av doseringsmodulen direkt från flaskan.

OBS! För snabb rengöring kan du först använda chockklorin.

 

Biocool Disinfect my pool är en enkel och effektiv desinfektion av badvatten som är lätt nedbrytbar i naturen | Kirami

Biocool Disinfect my pool är en enkel och effektiv desinfektion av badvatten som är lätt nedbrytbar i naturen.
 

På våra återförsäljarsidor kan du hitta de Återförsäljare som har Kiramis kemikalier i sitt lager.

 

Länkar till mer detaljerade kemiska instruktioner och säkerhetsdatablad:

Rent och klart vatten i badtunnan | Kirami
Rent och klart vatten i
badtunnan

Klorbaserat startset (FI ja SV)

Desinfect my pool (FI, SV, EN, DE, FR, NO, DK)

Säkerhetsdatablad (SV)

 

Vi önskar er lyckade badstunder i rent och hygieniskt vatten!

 

 

Eric Wennerholm

Kirami Ab