Coronarestriktioner eller vanlig vardag för skidåkare

Katri Lylynperä | Coronarestriktioner eller vanlig vardag för skidåkare | Kirami

Kundberättelse 11.05.2020

När pandemin orsakad av Covid-19 började, förändrades vardagen drastiskt för en stor del av världens befolkning. Att undvika infektioner har alltid varit en del av idrottares vardag under tävlingssäsongen. För finska längdskidåkaren Katri Lylynperä fortsätter träningen oberoende av corona. Slappna av gör hon hemma i stugan, där hon kan simma, basta och bada i badtunna samt leka med sin älskade hund Väpä.

 

Katri Lylynperä | Herr Väpä är alltid med Katri | Kirami
Herr Väpä är alltid med Katri

Covid-19-viruset väckte folk runtom i världen till en vår fylld av pandemirestriktioner. Att begränsa mänskliga kontakter till några få personer, närmast manisk tvätt av händer och undvikande av stora folksamlingar blev det nya normala snabbare än någon hade kunnat föreställa sig vid årsskiftet. Den som i kassakön hostar utan att skyla ansiktet får snabbt onda blickar och även omedveten spridning av infektionen anses oansvarigt.

- Välkommen till elitskidåkarens vardag under tävlingssäsongen! I led med corona förändrades vardagen drastiskt för en stor del av världens befolkning, men ganska lite för idrottare. Nu får alla prova på hur det känns för idrottare att försöka undvika infektioner. Det bästa sättet att förhindra spridning av infektioner är att inom laget komma överens om gemensamma spelregler och följa dem. Nu behöver man få spelreglerna att fungera för hela samhället, ponerar Katri.

När tävlingarna närmar sig vet varje tävlingsidrottare att det största hotet mot prestationen är vilken liten infektion som helst. Flera års arbete för prestationen kan falla inför också små patogener, som sänker prestationsförmågan i ibland flera veckor. Därför begränsar idrottare i mån av möjlighet mänskliga kontakter, desinficerar ytor i hotellrum och tvättar framför allt händerna noggrant. Vissa idrottare har dragit isoleringsåtgärderna till och med så långt att de under mästerskapstävlingar inte ens träffar sin egen familj. 

- Samhällets coronarestriktioner berör inte mig särskilt, eftersom de redan från början är en stor del av min normala vardag. Av en händelse hade jag inte ens planerat in någon resa för vilosäsongen den här våren. Lyckligtvis består träningen i min gren nästan helt av utomhusträning, som ju åtminstone tills vidare är tillåten. Träning på gym, gruppträningar, tävlingar och läger lyser emellertid med sin frånvaro för tillfället. Jag hoppas att pandemin lugnar ned sig till hösten, så att det åtminstone i Finland ska gå att ordna läger och tävla på vintern. Träningen i hemmamiljö fortsatte dock som vanligt direkt från början av vecka 18, berättar Katri om sina vardagsplaner.  

 

Katri Lylynperä | Vila och näring är viktigt för idrottare | Kirami
Katri Lylynperä | Vila och näring är viktigt för idrottare

Vila och näring är viktigt för idrottare

Utöver träningen är det viktigt att se till att man får tillräckligt med vila och näring, så att återhämtningen ska vara så effektiv som möjligt. Sömn och näring är också hörnstenarna i att bekämpa infektioner.
 
- Jag sover 9 timmar varje natt och när jag tränar hårt, så sover jag ofta även en tupplur på dagen, berättar Katri om sin dagsrytm. 

På näringssidan är det viktigt att fylla på kaloribristen efter hård uthållighetsträning. Dessutom är det viktigt att ta proteiner, mjuka fetter och skyddande näringsämnen i beaktande genom att äta grönsaker, frukt, nötter samt kött och fisk av bra kvalitet. Vidare är det viktigt att dricka mycket, särskilt under varma sommardagar och kalla vinterdagar. Detta säkerställer man bäst genom att alltid ha med sig en vattenflaska vart man än går. 

Om allt alltid enbart berodde på fysiska faktorer, skulle idrott vara enkelt. Till exempel är extra stress en riskfaktor, som förbrukar energi och kraftresurser. Därför strävar idrottaren efter att fokusera sina tankar endast på saker som hen själv kan påverka. Människan är inte en robot, utan ett socialt djur, som behöver också annat än bara mat, vila och motion för att må bra. Därför måste varje idrottare även mata sin mentala sida, som kräver individuell omsorg. Vissa behöver mer folk omkring sig och mer att göra än andra.

- I hemmamiljö slappnar jag av på stugan med att simma, basta och bada badtunna. En väldigt viktigt vän för mig är också min australiska kelpie Väpä. Att träna honom och med honom har varit ett effektivt sätt att glömma bort mina egna bekymmer. Hunden oroar sig inte för framtiden, utan har verkligen förmåga att njuta av varje liten sak i nuet. Den här våren ska jag försöka dra så mycket lärdom av det som jag bara kan. Med andra ord består min vår av att härja omkring utomhus med min hund – utan att förglömma idrotten, ler Katri. 

 

Väpä oroar sig inte för framtiden, utan har verkligen förmåga att njuta av varje liten sak i nuet | Kirami
Väpä oroar sig inte för framtiden, utan har verkligen förmåga att njuta av varje liten sak i nuet.

 

Läs mer om Katri Lylynperä

Läs även hur skidåkaren Katri Lylynperä siktar på världscupen

Följ Katris resultat här

Katris nyheter på Facebook