I midsommar man badar, trollar och bastar

I midsommar man badar, trollar och bastar | Kirami

Den nordiska midsommaren är magisk

I Finland såväl som i de andra nordiska grannländerna innebär den ljusa midsommaren: då dagen är som längst och solen aldrig går ner till natten. Efter en lång mörk vinter är midsommarens ljus mycket saknat.

För både finländare och svenskar är midsommaren en betydelsefull högtid. De båda länderna firar höjdpunkten med traditioner från långt tillbaka i tiden. Till midsommartraditionen hör bland annat magiska ljusa kvällar och roliga galenskaper i den lugna naturen. Midsommaren är en fridfull högtid där de bekväma stugkläderna väljs framom finkläderna. I Finland och Sverige firas midsommaren oftast på sommarstugan i naturen nära havet eller andra vattendrag. Städerna blir folktomma och landsbyggden fylls av festfolk.

En liten midsommarbrasa kan man dessutom behändigt bygga upp i en Roasty Boss-gryta | Kirami
En liten midsommarbrasa kan man dessutom behändigt bygga upp i en Roasty Boss-gryta | Kirami

 

På flera sommarstugar tänds det traditionellt en midsommarbrasa. Brasan kan variera i storlek och hör till den finländska midsommarens traditionella ståndpunkter. En liten midsommarbrasa kan man dessutom behändigt bygga upp i en Roasty Boss-gryta. Mot kvällens slut kan man exempelvis grilla korv på den glödande brasan. 

 

Magi på midsommaren

Ifall man inte har en brunn eller en damm i närheten kan man likväl använda sig av en badtunna för att spegla fram sin kärlek | Kirami
Ifall man inte har en brunn eller en damm i
närheten kan man likväl använda sig av en
badtunna för att spegla fram sin kärlek.

Den finländska midsommaren är fylld av magi. Det handlar om en folktradition som skiljer sig olika orter emellan. Vissa trollkonster kan innebära att man står naken och kikar ner i en brunn för att se sin framtida partner speglas i vattnet. Ifall man inte har en brunn eller en damm i närheten kan man likväl använda sig av en badtunna för att spegla fram sin kärlek.

En annan klassisk tradition är att plocka blommor i naturen och placera dem under sin kudde innan man ska sova. I sina drömmar kan man då se sin framtida drömpartner. I vissa traditioner fungerar magin endast ifall varje blomma är plockad från olika ängar. I både Finland och Sverige har blommor en betydande roll i midsommarens festligheter. Midsommarkransen med blomster hör till de flestas midsommar. 

 

 

Magi på midsommaren | Kirami - Warmer feelings.
Magi på midsommaren

 

Bada, basta och björkris

Bastubad är kärnan i den finländska kulturen. På midsommaren tillbringar man speciellt mycket tid i bastun. Till traditionen hör det till att man binder ihop björkris som man sedan tar i bruk då man badar bastu. 

Midsommar | Bada, basta och björkris | Kirami FinVision® -sauna
Midsommar - Bada, basta och björkris

 

Man brukar vilja vara nära vattnet så man smidigt kan ta sig ett dopp efter bastubad i Kirami FinVision® -sauna. Badbaljan är en av de mer moderna midsommartraditionerna som blivit allt mer vanlig. Det är avslappnande och fridfullt att bada mitt i naturen utan att ha bråttom någonstans. Tack vare badbaljan kan man basta i större grupper, en del kan bada balja och resten kan bada bastu. Med andra ord måste ingen stå och vänta på sin tur för att få sig ett litet bastubad. 

Inför midsommaren kan man passa på att skaffa sig en Water Bass-bluetooth högtalare för att garantera en god stämning bland alla badare. För drickorna rekommenderar vi att skaffa ett dryckersställ.

På midsommaren tillbringar man speciellt mycket tid i bastun | Kirami FinVision® -sauna
På midsommaren tillbringar man speciellt mycket tid i bastun | Kirami FinVision® -sauna

 

Midsommarstången bringar glädje

Midsommarstången kan man ofta se om man rör sig i den finländska, svenska eller åländska skärgården runt midsommar. Stången dekoreras med blommor och vimplar på olika sätt och vis beroende på ort. Till traditionen hör dans och sång runt midsommarstången och lekar utav olika slag. Stången står kvar året runt och dekoreras om varje midsommar. 

Midsommarstången bringar glädje | Kirami
Midsommarstången bringar glädje | Kirami

 

Efter att midsommarstången hissats upp sjungs de traditionella midsommarsångerna. Till den svenska traditionen hör även de roliga medryckande snapsvisorna. Under middagen sjungs det snapsvisor med jämna mellanrum och avslutas med en skål vartefter. Nästa morgon är det mysigt att värma upp bastun igen och att ta sig ett varmt bad i badtunnan.

Glad midsommar! | Kirami - Warmer feelings.
Glad midsommar!

 

Glad midsommar!

 Kirami