Bastun – en del av den finländska kulturen
Bastun är en viktig del av den finländska kulturen. I den här artikeln kan du läsa om bastuns historia, traditionen och hur den har spridits över hela världen. I svåra tider är det särskilt viktigt att kunna umgås med både familj och vänner i bastuns värme och bara njuta av stunden. Ett härligt julbad i bastun är ändå det allra bästa sättet att glömma vardagens bekymmer för en stund.
Det finska ordet för bastu, ”sauna”, är det enda finska ordet som har spridits till så många andra språk. Detta bevisar att den finska bastukulturen har något alldeles särskilt. När bastun i trädgården värms upp så glöms vardagen bort en stund och den verkliga avkopplingen börjar. Idag är det normalt för de flesta finländare att ha sin egen bastu på gården. I lägenheter är det normalt att man turas om att använda en gemensam bastu i skift. Men vad händer om vi går några generationer bakåt?
Bastukulturen har en lång historia bakom sig
Så tidigt som i bronsåldern byggdes jordbastur. Uppfanns bastun i Finland eller var det en tradition som importerats från sydligare trakter? Det finns olika åsikter om detta. Det som är tydligt är att bastukulturen har en unik ställning i Finland, som en viktig del av hela landets identitet och där det är en lika naturlig del av vardagslivet som att äta frukost eller middag.
Även om Finland länge var ett mycket fattigt land har bastun alltid varit närvarande. Bastubadet har varit mycket viktigt för folket, särskilt i dåliga tider. Delade stunder i bastun har tillfört ljus och hopp till ett liv som annars kanske kändes svårt. Bastun blev en plats för barnafödande, en plats att tvätta sig ren på och till och med en plats att dö på.
På landsbygden blev en vedeldad bastu, till exempel invid en sjö, en plats där familjen samlades men i städerna öppnade man även offentliga bastur, som t.ex. Rajaportti sauna i Tammerfors, som öppnade år 1906. Det är nu den offentliga bastu som har varit öppen längst i Finland.
Läs också hur Valtteri Bottas njuter av Kirami FinVision -sauna.
Lördagsbastun som veckans höjdpunkt
”På 1970- och 80-talet blev det vanligt med vedeldade bastur i privata hem i städerna. Jag kommer ihåg att i min barndom så bastade man endast på lördagar och oftast kl. 18:00. Hela kvarteret var på bra humör när föräldrarna ropade in sina barn som lekte ute för att basta” säger Kiramis Heidi med ett leende.
När det inte fanns dusch i alla hem så var bastun ett naturligt ställe att tvätta sig på. För att tvätta sig kokade man upp vatten i en stor gryta.
”Bastun var förstås också ett ställe där man samlades för att koppla av” fortsätter Heidi.
Bastun användes även för att ta hand som sjuka och genomföra olika behandlingar som t.ex. koppning.
Bastun spelar fortfarande en viktig roll idag
Bastun är fortfarande mycket viktig och ligger nära finländarnas hjärta. Nuförtiden bastar man oftare och när man vill. I lägenhetshus är delade bastur vanlig. Det är inte heller konstigt att ha en egen bastu i sin lägenhet.
Många familjer har både en bastu på gården i sin vanliga bostad och en bastu vid en sjö på sitt lantställe. Det finns både inomhus- och utomhusbastur, men fler och fler familjer känner att de vill bygga sin egen utomhusbastu. Det kan då vara en bastu med ett elektriskt aggregat eller en vedeldad bastu.
Nuförtiden handlar bastubad om att slappna av på många olika sätt och bastun kan kombineras med bad i en badtutunna och grill. Trädgården har blivit ett litet paradis och en plats där familj och vänner kan tillbringa tid tillsammans.
Det är inget under att den finska bastukulturen genom åren har kommit att sprida sig över hela världen. Bastun finns nu inte bara i andra europeiska länder, men även i andra länder som t.ex. USA och Japan. Intresset verka bara växa.
Bastubad i gemenskap skapar en positiv känsla
Även om Finland många gånger har gått igenom svåra tider så har man alltid kunnat basta. Nu när elpriserna har gått upp på grund av olika faktorer så tänker många noga efter innan de sätter på en eldriven bastu. Men för vissa kan en vedeldad bastu åtminstone vara ett lämpligt alternativ i dessa tider. Det viktigaste är dock att även om bastun kanske inte värms upp lika ofta som förr så är det stunder vi verkligen njuter av.
Om vi till exempel skapar mysiga stunder i bastun med en lite större grupp vänner? Då spar vi inte bara på energi genom att basta gemensamt, utan stärker även vänskapsbanden. Det är bra att utbyta idéer och tala om våra problem i bastuns värme. När vi spenderar tid tillsammans i bastun kan vi få nytt hopp inför de utmaningar som ligger framför oss. Dessutom kan en bra isolering av bastun bidra till att spara på energin.
Kirami FinVision® Annex skapar lyx i vardagslivet
Ett mycket stiligt alternativ om du funderar på att bygga en bastu i trädgården är konceptet Kirami FinVision® Annex. Med hjälp av denna kan du skapa en kombination av olika moduler som passar just dina behov, till exempel genom att lägga till en nordisk ångbastu, ett omklädningsrum, lounge och altan.
Ordet annex är latin för påbyggnad eller utbyggnad. Det är exakt vad det här konceptet handlar om. En helhetlig bastuupplevelse med alla komponenter som behövs. Det är ett snabbt sätt uppleva trivsam gemenskap, koppla av, chilla, äta gott och vara utomhus.
En julbastu och sedan njuta av stjärnhimmelen från bastutunnan
Julbastun är en lika viktig del av den finska julen som tomten och julskinkan. I många familjer är det vanligt att dekorera bastun och förrummet med ljus, lyktor och grenar. Bänkarna rengörs ordentligt. En bastu på julafton är att fira med hela familjen! Mobilen lämnas utanför bastun och ingen tittar på klockan.
Även om det finns snö så är stora fönster i bastun en härlig detalj, som i Kiramis FinVision® -sauna (bastur). På så sätt kan du njuta av det snöiga landskapet i värmen från bastun. Däremellan kan du gå ut och kyla ned dig och rulla runt i snön. När bastun stängs av så är kvällens bästa stund att sitta i bastutunnans varma vatten och njuta av den stjärnfyllda himlen och stämningen.