Badtunnan är en del av livet – och bröllopet!

Badtunnan är en del av livet – och bröllopet! | Kirami

 

Sommaren 2017 firades två bröllop som Kirami hade glädjen att delta i. I det ena hade Kiramis badtunna en viktig roll, i det andra våra trevligt blåa hinkar.

 

Erja Vauranoja och Juha Jokipii lät viga sig hemma hos sig i Sastamala den 29 juli 2017. En badtunna och Kirami satte en personlig prägel på sommarbröllopet.

– Badtunnan är en stor del av vårt liv. Vi köpte en tunna för ett år sedan i juni och räknade ut att vi före nyår redan hade hunnit bada under 110 dagar, berättar Juha Jokipii.

Också deras närmaste krets har lagt märke till hur mycket badtunnan betyder för paret.

– En av våra goda vänner badade badtunna hos oss hösten 2016 och konstaterade att om vi någon gång ingår äktenskap, sker det säkert i en badtunna. Därifrån fick vi idén, konstaterar Jokipii.

 

Från ord till handling

Badtunnan är en del av livet – och bröllopet! | Kirami
Badtunnan är en del av livet
– och bröllopet!

Paret hade redan en badtunna och som extra rekvisita fick de en stor banderoll från Kirami som sedan hängdes upp bakom tunnan. Vigseln ägde rum på den egna gården: brudparet stod i badtunnan och prästen där bredvid..

– Jag hade börjat värma upp tunnan tidigt på morgonen så vattnet var redan 36–38-gradigt. Där stod vi i vattnet, också jag i mina finbyxor. Då bar jag bara en t-skjorta utan kavaj så att mina kläders färger skulle matcha frugans, minns Jokipii.

Prästen sade att han aldrig förr hade vigt någon i en badtunna. Hanna Ekola, brudens vän, hade inte heller tidigare deltagit i ett badtunnebröllop.

– Hon gick dock inte med på att stiga in i tunnan med oss, och inte prästen heller, skrattar Jokipii till.

 

Också gästerna fick bada

Resten av bröllopsprogrammet stod klart redan från början.

– Kvällsfesten innebar förstås både badtunne- och bastubadande, säger Jokipii.

Paret hade ett trettiotal gäster som också trivdes i tunnan.

– Som flest var vi nio i tunnan samtidigt, en del fick sitta på varandras knä emellanåt. Vi rymdes bra i den 180 centimeter breda tunnan, säger Jokipii med ett leende.

 

Badtunnan är en del av livet – och bröllopet! | Kirami
Erja Vauranoja och Juha Jokipii lät viga sig hemma hos sig i Sastamala den 29 juli 2017.

 

Ett avslappnat bröllop med fina minnen

Enligt Jokipii fick paret fina, unika minnen från bröllopet. Gästerna fick njuta av en avslappnad bröllopsfest som garanterat liknade brudparet.

– Vi stod själva för alla arrangemang men fick förstås hjälp av några frivilliga, till exempel brudtärnan var till en stor hjälp. Alla som hade deltagit i arrangemangen var sedan också där och firade med oss.K

I bröllopspresent från Kirami fick paret en triangulär Freedom-eldstad som också kan användas som grill.

– Den är snygg när man gör upp eld i den. Den står nuförtiden ofta vid badtunnan för att skapa stämning, och visst har vi emellanåt också grillat i den, säger Jokipii.

Se alla foton från bröllopet

 

Hinkvis med gratulationer till brudparet

Badtunnan är en del av livet – och bröllopet! | Kirami
Milla och Ari Salmelas äktenskap firades i S:t Michel den 5 augusti 2017.

 

Milla och Ari Salmelas äktenskap firades i S:t Michel den 5 augusti 2017. Paret hade ingått äktenskap redan ett år tidigare men på den ettåriga bröllopsdagen välsignades äktenskapet i kyrkan Pitäjänkirkko i S:t Michel och firades sedan på en restaurang. En viktig roll under bröllopet The Salmelat spelade Kiramis hinkar.

– Jag ville ge något annorlunda i tackpresent till gästerna, något som också skulle komma till nytta senare. När jag och min vän Sari kom på idén om hinkar kunde jag inte längre glömma den, berättar bruden Milla Salmela.

– Idén om hinkar var till en början ett insajderskämt, typ ”vad skulle människan inte göra för en gratis hink och ett äktenskap”. Det var lätt att övertala bruden och när även brudgummen gick med på idén köptes hinkarna, skrattar ”bakgrundsfiguren och hinkansvarige” Sari Turunen till.

 

Hinkarna kom från Kirami

Badtunnan är en del av livet – och bröllopet! | KiramiKirami kom med i bilden när Turunen kom ihåg att företaget hade delat ut hinkar på trädgårdsmässan i Helsingfors i början av året.

– S:t Michel stod värd för den årliga bostadsmässan på sommaren och jag kom att tänka på ett förträffligt samarbete: hinkar till oss och trevlig synlighet för Kirami på mässorten. Förstås ligger också badtunnebadandet nära parets hjärta även om de inte har någon egen tunna på gården. Också därför var Kirami ett passligt val, säger Turunen.

 Salmela bekräftar drömmen om en egen badtunna.

– Vi drömmer faktiskt om att ha en badtunna på sommarstugan och varför inte hemma också. Efteråt insåg jag dessutom att ordet Kirami innehåller Aris hela namn och även de första bokstäverna i mitt namn.

 

En fartfylld dag

Hinkarna var med i mångt och mycket under festdagen, även om de flesta till slut hamnade i restaurangens garderob eller brudparets hotellrum för eftersläckningen.

Badtunnan är en del av livet – och bröllopet! | Kirami– Allt vågar vi förstås inte avslöja om hinkarnas dag, men det kan vi berätta att de spelade en viktig roll under både förfesten och eftersläckningen, och veterligen har en hink också besökt kyrkan. Enligt de vildaste ryktena hade paret till och med ”ett tredje hjul” i brudsängen, antyder Turunen.

 

Livet efter bröllopet

Alla gäster fick en hink av Kirami som minne från bröllopsfesten. Redan under festen flög det runt vilda idéer om presentens fortsatta användning.

– Vi fick också behålla ett par hinkar. De har använts i vardagen såväl utomhus som inomhus: vi har burit äpplen i dem, barnen har lekt med dem och använt dem som stolar och pallar. Våra vänner har samlat plommon i dem och snart får de även tjäna som bålskålar, räknar Salmela ut.

– Jag blir nuförtiden alltid glad när jag får syn på en Kirami-hink. Den påminner mig om vår oförglömliga dag!

Se alla foton från bröllopet