Med badtunneflotte till Tallinn

Med badtunneflotte till Tallinn | Kirami

 

Med badtunna till Tallinn

 

En av Kiramis badtunnor utsattes för ett tufft test i början av midsommarveckan, när en besättning på tre sjöbjörnar beslutade sig för att segla från Helsingfors till Tallinn med en badtunneflotte. Badtunnan klarade överfarten bra och den spännande färden gjordes till och med på rekordtid.

I mitten av juni seglade uppfinnaren Janne Käpylehto och skådespelaren Ville Haapasalo tillsammans med sjökaptenen Antti Linnanvirta från Helsingfors till Tallinn med en badtunneflotte.

– Sjöresan gav nog av spänning och utmaningar. Sjögången var kraftigare än förutspått, så exempelvis grillen trillade överbord ganska snart efter att vi kastat loss. Vi fick alltså ingen varm mat, fast senare kom jag på att man mycket väl skulle ha kunnat värma korv i badtunnans kamin, skrattar Käpylehto.

– Det var fint att solen i alla fall sken nästan hela resan. Ingen blev heller sjösjuk under seglatsen.

 

Resan gjordes på rekordtid

I fjol seglade Käpylehto och Linnanvirta samma sträcka med en bastuflotte, och den resan tog över femton timmar. Nu tog färden drygt tio timmar.

– Inte ens jag som är överoptimistisk skulle ha trott att vi kunde klara sträckan på så kort tid. Ville och jag hann till och med fiska lite.

Idén till seglatsen med en badtunna föddes redan efter färden med bastuflotten.

– Via ett gemensamt program kom saken på tal med Ville och han blev genast intresserad. Vi beslutade oss för att segla iväg i en badtunna på sommaren, så fort vi får tag på en.

 

 

Den högkvalitativa badtunnan tålde sjögången 

För Käpylehto var valet av badtunna lätt.

– Jag hade Kiramis namn i tankarna. Jag sökte efter lite information om deras badtunnor och upptäckte att det ju handlar om Europas största badtunnetillverkare. Jag ringde till Kirami och frågade om de skulle vara intresserade av att göra ett sådant här sommaräventyr möjligt. Det var fantastiskt att de genast var med på noterna.

Käpylehto berömmer samarbetet och den välfungerande badtunnan.

– Samarbetet med Kirami var smidigt. Badtunnan anlände mycket snabbt och det gick fort att börja använda den. Jag tror att installationstiden var cirka en halvtimme från det att badtunnan lyftes från flaket.

Även badtunnans viktigaste egenskaper får beröm.

– Jag hade ett minne av att det tar flera timmar att värma upp en badtunna. Kiramis badtunna värmdes väldigt snabbt upp. Badtunnan höll också bra i den kraftiga sjögången, så den högkvalitativa badtunnan var ett smart val för den här resan.

 

Den högkvalitativa badtunnan Breezy tålde sjögången | Kirami
Den högkvalitativa badtunnan Breezy tålde sjögången | Kirami

 

Nya projekt i sikte

Käpylehto har redan följande projekt på gång.

– Två olika projekt håller på att ta form. Jag kan avslöja så mycket att det ena har med soffor att göra och det andra med solenergi, berättar Käpylehto.

 

Läs mer:

https://www.is.fi/viihde/art-2000006145336.html

https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/779513-ville-haapasalo-ja-kumppanit-seilasivat-kylpypaljulla-tallinnaan-grilli-putosi

https://www.tamperelainen.fi/artikkeli/779160-paljun-peraan-moottori-ja-tallinnaan-ville-haapasalon-seurue-seilaa-10-tunnissa

Se video som visar stämningarna under resan: https://www.tallinna24.ee/artikkeli/779344-keksija-janne-kapylehto-ja-nayttelija-ville-haapasalo-purjehtivat-tanaan

Äventyret uppmärksammades även på många ställen ute i världen, till exempel i Tyskland och Ryssland:

Euronews: https://www.euronews.com/2019/06/19/watch-finnish-inventor-takes-to-high-seas-in-floating-hot-tub?fbclid=IwAR0JvS4CuGcEeWqUWdnYO3O0hZvmvP5B6wDYg4Ex1SALL7CX13AYq3_HIho

Tyskland:

https://web.de/magazine/panorama/whirlpool-helsinki-tallinn-33798046

https://www.sueddeutsche.de/panorama/im-whirlpool-von-helsinki-nach-tallinn-1.4492490

https://www.t-online.de/tv/internethits/id_85961278/verrueckte-seereise-im-whirlpool-von-helsinki-nach-tallinn.html

https://www.rtl.de/cms/kuriose-erfindung-im-whirlpool-ueber-die-ostsee-4359669.html

Ryssland:

https://m.5-tv.ru/news/254590/zvezda-osobennostej-nacionalnoj-ohoty-otpravilsa-cerez-finskij-zaliv-naplotu/?fbclid=IwAR1NqXBNqzkjDOeK9qAyNC7EXO7jRJ7sYcNjue_GtF_4qaonPVehu7lVSJc