Verkställande direktör

 

Surfning, matlagning och tupplurer - är det hemligheten bakom all energi?

 

Verkställande direktör| Kirami personal presentation
Kirami Oy - Verkställande direktör Mika Rantanen

Mika Rantanen, grundade Kirami i Sastamala då han bodde i Sverige. Mika och hans familj drömde om att flytta till Finland och starta ett företag där. Hans idé var att utveckla något slag av en fritidsprodukt, och badtunnan passade den tanken perfekt. I Sverige var badtunnemarknaden redan väl utvecklad, medan produkten var alldeles okänd för de stora massorna i Finland.

Som VD ingår produktutveckling och ökning av export i Mikas primära arbetsuppgifter. Produktutveckling innebär att hitta på nya ideér och få dem att bli färdiga produkter, att förbättra gamla produkter och att utveckla produceringsmetoder. I utveckling av export har man daglig kommunikation med återförsäljare och man fokuserar på att utveckla underleverantörkedjor. Ju mer exporten ökat, desto mer har Mika börjat resa runt i Europa för att träffa sina kunder.

Innehållet på Mikas arbetsdagar varierar kraftigt. Då han är på fabriken börjar han morgonen med att hälsa på kollegorna och med att läsa mail. Det gemensamma morgonfikat ingår också i de vardagliga rutinerna. Under dagen är Mika på fabriken, träffar underleverantörer, är i kontakt med utländska återförsäljare och deltar i interna möten. Mika har en hel del energi och liv i sig, och för att avslöja sanningen, kan det delvis ligga i att han dagligen tar en tupplur mitt på dagen.

Mika anser att det i hans arbete är trevligt att få träffa människor och utveckla samt genomföra nya innovationer. Hans arbete är rörligt, vilket han tycker om. Teamarbete är trevligt och givande enligt honom. Arbetsmiljön är dynamisk och framåtfokuserad. Alla strävar efter ett gemensamt mål och flexibilitet finns hos många arbetare. Han har mycket olika arbetskamrater och alla har sin egen speciella kunskap att bidra med. Mika är mycket nöjd med att arbetarna på Kirami har breda kunskaper.

På sin fritid och då det är möjligt med tanke på vädret surfar Mika glatt i sjön på landet. Han tillbringar även mycket tid vid fotbollsplanen, då hans son spelar fotboll. Mikas stora passion är matlagning, och inspirerad av detta utvidgade han badtunneproduktionen till att även tillverka grillar. Renovering är en ytterligare hobby för Mika, för tillfället renoverar han flitigt sin sommarstuga.