Hoitohuone Sinja: Kyla och värme vårdar kroppen

Hoitohuone Sinja: Kyla och värme vårdar kroppen | Kirami

 

Jag grundade Hoitohuone Sinja för drygt tre år sedan. Inspirationen till att starta företaget fick jag när jag lärde mig om energibehandlingar och upptäckte hur min egen hälsa förbättrades tack vare bättre matvanor och kosttillskott. Jag ville att andra också skulle få må bra, så Hoitohuone Sinja erbjuder nu kostrådgivning, shiatsumassage, indisk huvudmassage, massage med varma stenar, detox-jonbad och energibehandlingar.

Hoitohuone Sinja verkar i anslutning till vårt hem i Reso. På samma adress verkar också min man Jarno Rämös företag JR-Hieronta, som erbjuder klassisk massage och från och med slutet av 2017 även idrottsmassage.

 

Varma stenar, bad, värmeförpackningar och isbitar

På Hoitohuone Sinja använder vi värme och kyla på många olika sätt. | Kirami - Warmer feelings
På Hoitohuone Sinja använder vi värme och kyla på många olika sätt. 

 

På Hoitohuone Sinja använder vi värme och kyla på många olika sätt.

Vid massage med varma stenar används stenar som värmts upp till ungefär 55 grader i en vattenkastrull. Stenarna avger värmen långsamt, vilket påverkar djupt inne i musklerna och lindrar olika spänningstillstånd. Massage med varma stenar stimulerar blodcirkulationen och därigenom cellernas ämnesomsättning, vilket effektiverar avlägsnandet av slaggämnen. Massagen stimulerar också lymfcirkulationen.

Vid detox-jonbad läggs fötterna i en balja med omkring 40-gradigt vatten. Man lägger till lite havssalt för att öka den elektriska ledningsförmågan. Med hjälp av detox-jonapparaten leds en svag elström genom kroppen. Elektriciteten stimulerar cellerna och sätter fart på deras ämnesomsättning. Under behandlingen kan man också använda ett värmande bälte, som ökar blodcirkulationen i området kring bältet och får musklerna att slappna av.

Jarno använder i bland värmeförpackningar vid massage för att mjuka upp väldigt spända muskler, så att de blir lättare att hantera. Han använder också isbitsbehandlingar, där isbitarna läggs på särskilt ömma och eventuellt inflammerade ställen.

Jarno gillar vinterbad och planerar att göra en kallvattenbassäng, kanske av en Kirami-badtunna!

 

De positiva effekterna av värme och kyla

Varma omslag användes redan under antiken för att behandla olika besvär. Värme ökar blodcirkulationen och vidgar kapillärerna. Detta ökar ämnesomsättningen, vilket innebär att syre och näringsämnen lättare når cellerna och slaggämnen på motsvarande sätt lättare avlägsnas.

Värme lindrar värk och ökar kroppens elasticitet. Värmen verkar också avslappnande, och forskning har visat att bland annat endorfiner utsöndras i kroppen. Samtidigt sjunker pulsen och blodtrycket.

Behandlingar med värme är inte lämpliga för personer som lider av inflammationer, svullnad, blodcirkulationsstörningar, akuta skador eller känselbortfall.

 

Värme ökar blodcirkulationen och vidgar kapillärerna | Kirami - Warmer feelings
Värme ökar blodcirkulationen och vidgar kapillärerna - Warmer feelings

 

Kyla har motsatta effekter jämfört med värme. Kyla minskar blodcirkulationen, vilket är bra vid en skada. Kylan sänker också smärtnervernas ledningshastighet och minskar svullnad.

När man badar i iskallt vatten eller i en vak blir man pigg, eftersom utsöndringen av stresshormoner tillfälligt ökar. Vinterbad förbättrar också immunförsvaret och toleransen för kyla samt bromsar cellernas åldrande.

Enligt vissa studier kan kyla omvandla kroppens ”vanliga” vita fett till brunt fett. Brunt fett innehåller mer mitokondrier och producerar därför mer värme. Det bruna fettet kan enligt vissa forskare förebygga övervikt och diabetes.

Behandlingar med kyla och vinterbad lämpar sig inte för personer som lider av känselbortfall eller försvagad blodcirkulation.

 

Jarno gillar vinterbad och planerar att göra en kallvattenbassäng, kanske av en Kirami-badtunna! | Kirami
Jarno gillar vinterbad och planerar att göra en kallvattenbassäng, kanske av en Kirami-badtunna!

 

”Vatten är det äldsta botemedlet”

Varma bad har likadana positiva effekter som olika värmebehandlingar. De får alltså blodcirkulationen att öka, musklerna att slappna av och värk att lindras. Samtidigt effektiveras avlägsnandet av slaggämnen. Därför bör man komma ihåg att dricka rikligt med vatten efter badet, så att de slaggämnen som satts i rörelse kommer ut ur kroppen. I annat fall kan man få ont i huvudet eller nacken.

Många lever numera ett väldigt stressigt liv. Ett varmt bad är ett bra sätt att slappna av. Enligt vissa studier kan det varma vattnet stärka det parasympatiska nervsystemets effekt. Det parasympatiska nervsystemet är den del av nervsystemet som aktiveras när kroppen vilar och som bland annat får hjärtfrekvensen att sakta ner.

 

Hoitohuone Sinja - Sini Varpi-Rämö | Kirami
Hoitohuone Sinja - Sini Varpi-Rämö

Hälsningar

Sini Varpi-Rämö

Hoitohuone Sinja

 

Hoitohuone Sinja

Hoitohuone Sinja på Facebook

Läs också om hur skidåkaren Katri Lylynperä drar nytta av de positiva effekterna av varmt och kallt vatten.