Sök
En traditionell finsk bastu
Bastun är en integrerad del av finsk kultur och livsstil. Det är inte bara en plats för att koppla av och tvätta sig, utan bastubadandet är även en social händelse och tradition som förenar människor från olika åldersgrupper och bakgrunder. Kan bastun vara en av anledningarna till att Finland år efter år har röstats fram till världens lyckligaste land?
Faktumet att det finns cirka tre miljoner bastur i ett land med 5,5 miljoner invånare säger något om bastuns roll i Finland. Många finländare har bastu både hemma och på sin sommarstuga och nästan varje husbolag har en gemensam bastu som de boende kan reservera för sitt bruk. Företag har sina egna bastur och flera företag erbjuder ett brett utbud av bastutjänster, från traditionella rökbastur till mycket moderna tolkningar av bastur. Det är även skäl att minnas basturna i simhallar samt på gym och span. Allmänna basturnas popularitet har vuxit drastiskt under de senaste åren. Förutom basturnas egna stamkunder kommer många utländska besökare för att lära känna den finska bastukulturen. En bastu, om något, är en plats där kulturer kan mötas i en smältande harmoni för gemensam avkoppling.
Hur badar man bastu i Finland?
I Finland är det vanligast att bada bastu med familjen, där vuxna och barn badar tillsammans. De allra minsta barnen som är under sex månader gamla tas ännu inte till bastun, men alla finländare minns säkert hur de först vande sig vid bastuns värme i badkaret på bastugolvet och sedan provade att sitta på den nedre laven. Så härligt det kändes när man äntligen fick sitta på övre laven med de vuxna. Finska barn vänjer sig vid en omfattande bastukultur från tidig ålder. Grundregeln i bastubadandet är att människor i alla åldrar kan bada bastu, så länge det känns bra.
Förutom med familjen så bastar man såklart även i kompisgäng, med vänner, på företagsfester eller i allmänna bastur, simhallar och gym, där man kanske inte ens känner till de andra människorna. Då är kunskap om bastuetikett väsentligt. Vanligtvis när man bastar med andra än familjen bastar män och kvinnor separat, men det är inte heller ovanligt med blandbastur. Stilen för att bada bastu är öppen, så länge som gemensamma regler är överenskomna och kända av alla.
Sätt och utrustning för bastubadandet
Ta alltid en dusch innan du badar bastu, eftersom hygien både före och efter bastubadet är ytterst viktigt. Du kan gå i bastun antingen naken eller svept i en handduk. Badbyxor eller baddräkter, för att inte tala om badshorts, rekommenderas inte på grund av bakterier.
På bilderna som tagits i reklam- och marknadsföringssyfte används dock baddräkter av helt förståeliga skäl.
På bastulaven sitter man antingen på en handduk, ett separat sittunderlag eller en lavduk. Det går att ha en egen av någon av dessa eller så kan en längre, gemensam lavduk användas. Sittunderlagen tvättas alltid efter bastubadandet, men i vissa offentliga bastur kan pappersdukar även användas som sittunderlag. Om man vill kan man täcka håret med en bastuhatt eller en handduk inlindad i formen av en turban. De skyddar huvudet, håret och öronen från värmen och hjälper till att hålla kroppstemperaturen konstant. Efter bastun tar man på sig en ren och mjuk morgonrock.
Den lämpliga bastutemperaturen är helt individuell. Genom att experimentera lär du dig vilken temperatur som känns mest behaglig för dig. När du testar fram en lämplig temperatur, tänk på att när du kastar bad i bastun kommer temperaturen tillfälligt att stiga.
Tiden spenderad i bastun varierar också beroende på personliga preferenser. Tanken är dock inte att sitta längre stunder i bastun i ett svep, utan bastubadet består av flera korta besök på bastubadssidan. Den viktigaste regeln är återigen att bastubadet ska kännas bra.
Svalka dig i kylan eller ta ett dopp i badtunnan
Avkylningspauser är en väsentlig del av bastun, som består av tiden i bastun och avkylningspauserna däremellan. Efter pauserna återvänder man till bastun igen. Sätten att svalka sig varierar mycket beroende på var bastun ligger och vilken typ av möjlighet som finns för avsvalkning. För många räcker det med att bara sitta en stund på bastuns veranda, men ligger bastun vid vattnet, är ett litet dopp i vattnet eller ett besök i vaket på vintern, populära former av avsvalkning. Ifall du inte har tillgång till vak på vintern kan du kompensera badet med en runda i snödrivan.
Att via duschen ta ett dopp i badtunnan är också ett utmärkt sätt att koppla av mellan bastubaden. Kirami har ett urval av Twinny badtunnor med pool för både kallt och varmt vatten. Bastuns betydelse ökar i takt med att badmöjligheterna ökar.
Ett avkylningspass är också ett bra tillfälle för att dricka lite vätska. Under bastubadandet är den bästa drycken friskt vatten. Nedkylningen fortsätter även efter bastun. Att umgås efter bastun innebär ofta att man grillar eller njuter av snacks och goda drycker.
Se här för tips för grillning efter bastun.
Bastubadande är hälsosam självvård
Långt innan bastur har på något sätt studerats, har finländarna haft en intuitiv förståelse för att bastur är bra för både kropp och själ. Efter bastun känner man sig avslappnad och lugn. När ämnet började undersökas vetenskapligt har studier visat att dessa fakta är sanna.
Den milda värmen i bastun förbättrar blodcirkulationen, ökar immunförsvaret och lindrar smärta. Enligt studier kan regelbunden bastuanvändning minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Risken kan minska med över 20 % genom att bada bastu en gång i veckan och ju mer man badar kan risken minska med upp till 65 %. Att slappna av i bastun minskar också på stress och kan förbättra sömnkvaliteten.
Läs mer om bastuns hälsoeffekter på Harvias webbplats.
Värmen bidrar även till en utmärkt miljö för ett brett utbud av spabehandlingar och självvård, såsom fotbehandlingar, optimal användning av olika ansiktsmasker och exfolieringsprodukter samt hårbehandlingar. Bastuyoga kombinerar den meditativa atmosfären i en bastu och yogarörelser som är bra för kroppen. Naturligtvis är koppning, som alltid har utövats specifikt i bastun, en av de mer traditionella behandlingsformerna.
Hur används bastun?
För att kunna njuta av alla de nöjen och fördelar som bastun erbjuder måste bastun givetvis värmas först. Att slå på elaggregatet är ganska enkelt. Välj bara önskad värmeeffekt och hur länge du vill att aggregatet ska stå på. Uppvärmningsstarten kan också schemaläggas. Ett vedeldat bastuaggregat däremot kräver lite mer ansträngning, men det sägs att värmen och badet från ett vedeldat aggregat är mjukare än vad man kan åstadkomma med ett elaggregat.
Till början, innan man eldar upp vedaggregatet, måste man öppna rökspjället. Detta är mycket viktigt av säkerhetsskäl. Efter detta placeras torrt och lagom stor ved löst i eldstaden och tänds ovanpå veden. Det är praktiskt att använda tändbitar eller tändpåsar. Veden är även lättare antändbar ifall man lämnar bastudörren öppen och askluckan på bredare glänt under tändningen. När veden är ordentligt tänd stängs bastudörren och askluckan står bara lite på glänt. Bastuaggregatet är klart när temperaturen i basturummet är 70–80 grader eller när den behagligaste temperaturen har uppnåtts. När bastubadandet börjar ska ersättningsluftventilerna vara öppna.
Själva bastubadandet sker enligt varje persons egna preferenser, gällande kastandet av bad måste man dock säga att hänsyn till andra är det viktigaste att komma ihåg. Badandet är ingen tävling där den som tål mest värme vinner. Tillsammans med andra bastuanvändare kommer vi överens om en lämplig temperatur och hur ofta badet kastas.
Det mest nödvändiga bastutillbehöret inkluderar en behållare för badvattnet, det vill säga en bastustäva, en skopa och en termometer. Andra tillbehör som kan användas för att öka bekvämligheten vid bastubadet är bastudofter och nackkuddar. Att lyssna på musik i bastun kan dela på åsikter, men fukttåliga högtalare finns också.
Bekant bastuutrustning för finländare, men särskilt exotisk för utlänningar är ruskan, eller basturuskan (vihta eller vasta, beroende på vilken finsk dialektregion du kommer ifrån). Vanligast är att en bunt knuten från grenarna på en ung järnbjörk placeras i en hink fylld med vatten, där den skapar en autentisk bastuatmosfär med sin doft. Ruskan används genom att slå sig själv eller andra med björkgrenarna, vilket påskyndar återigen behagligt yttre blodcirkulationen och är en integrerad del av den finska bastukulturen.
Några ord om säkerhet och bastuns uppehåll
När det gäller säker användning av bastun är en av de viktigaste sakerna säkerhetsavståndet från bastuaggregatet. Att röra sig omkring i bastun bör ordnas så att ingen råkar röra aggregatet. I samband med detta bör bastulavarna ha ett stadigt räcke bredvid aggregatet.
I brandsäkerheten ingår det att ha ett skyddsunderlag på golvet under aggregatet. Om bastudörren är en glasdörr och/eller om bastun har fönster ska de vara av högkvalitativt säkerhetsglas. Dörrlåset är också en av faktorerna att ta hänsyn till. Under själva badandet får bastudörren under inga omständigheter låsas, men när bastun inte används ska den vara låst. Låset hindrar dörren från att öppnas vid hårt väder och skapar trygghet så att barn inte kan komma in i bastun utan vuxnas närvaro.
Efter bastun ska bastun städas, tvättas och torkas. Det rekommenderas att lämna bastudörren öppen en stund efter bastun, så att bastun torkar och ventileras ordentligt. Torkning är viktig så att fukten avdunstar och luften i bastun förblir fräsch. Kaminens stenar slits och smular med tiden och de behöver bytas ut då och då. Andra delar som slits ut vid användning är motståndet hos ett elaggregat eller gallret på vedeldade aggregatet, som båda enkelt kan bytas ut mot en ny.
Se videon om bastuförberedelser och läs artikeln om hur renlighet är utgångspunkten för en bastuupplevelse av hög kvalitet på webbplatsen för Bastu från Finland (på engelska).
Bastun är en plats där tankarna klarnar upp och kroppen slappnar av. Kliv gärna in i bastubadets värme och njut fullt ut av den finska bastun!