Företagsvärdinna tar hand om de anställda och deras välbefinnande

Företagsvärdinna tar hand om de anställda och deras välbefinnande | Kirami

”En företagsvärdinna är det bästa som hänt vårt företag” 

Kirami har frimodigt anställt arbetare i olika åldersgrupper. För drygt två år sedan blev Pirjo en del av företaget. Pirjo, som tidigare gått i pension, saknade tillbaka till vardagsaktiviteterna, och är nu lyckligt anställd som företagsvärdinna i företaget. År 2019 anställde Kirami även Matti, som var arbetslös precis före han gått i pension. Till Mattis arbetsuppgifter hör bland annat transport och underhåll av badtunnor. Båda personer har gjort en fantastisk insats och anses idag vara oersättbara för företaget.   

Pirjo började sin arbetskarriär på en dragkedjefabrik, varefter hon bytte arbetsplats till Vammala städservice år 2012. År 2014 gick hon i pension, men märkte snabbt ett behov av mera vardagsaktiviteter. Mika Rantanen, Kiramis VD, kände redan Pirjo från tidigare, och bestämde sig för att erbjuda henne arbete som företagsvärdinna.

Mika berättade att han har redan under en längre period drömt om en sådan person som Pirjo på arbetsplatsen. Enligt honom behöver företaget någon som har koll över personalen. Han hade fått stöd för idén om fabrikens personal.

-    Vi hade bokat in arbetsintervjun till Januari 2017, varefter jag var redo att börja arbetet omedelbart. Jag arbetar 20 timmar i veckan, vilket motsvarar den tid jag kan arbeta månatligen som pensionär. Jag känner mig frisk och skulle bara rulla på tummarna hemma, vilket är orsaken till att jag fortfarande vill jobba, förklarar Pirjo.

 

Sheriffen ser till att alla är mätta och nöjda 

Det är en stor variation på Pirjos arbetsuppgifter.

- Jag börjar varje arbetsdag med att checka att köket, såväl som huvudentré är i ordning och reda. Det är viktigt för mig att dom alltid är I top skick. Därefter kokar jag kaffe, och steker bankakor ifall det finns mjölk i kylskåpet som håller på att gå ut. Ibland lagar jag även klappgröt eller bakar. Jag går även dagligen igenom fabriken för att plocka upp de största skräpen. Sandkorn skall dammsugas direkt så att ingen halkar och skadar sig. På vintern tycker jag om att skotta snö och strö ut grus på gårdsvägarna, medan jag på sommaren lägger stort fokus på att plantera säsongens blommor, berättar Pirjo.

-    Till mina arbetsuppgifter hör även till att ta hand om företagsgästerna. Jag brukar laga mat eller baka inför olika affärsmöten, enligt önskemål. På höst- och vinterperioder kokar jag ingefäradrycker så att mina medarbetare på företaget hålls friska. Därpå lagar jag även olika slag av soppa, frästelser, bröd, minipizzor och sallader. Jag plockar även bär, som jag lagar sylt av, för att tillfredsställa dem som är sötsugna.

 

Juha Mieto fick smaka Pirjos grillrätter på företagsvisit | Kirami
Juha Mieto fick smaka Pirjos grillrätter på företagsvisit | Kirami

 

Till Pirjos uppgifter hör även att se till att företagets män inte ställer till med bus, men också att ta hand om dem moderligt.

-    Jag har till och med fått en sheriff-stjärna för min förmåga över att hålla situationer under kontroll. Det är till exempel vanligt att jag måste lära killarna på jobbet hur man öppnar en mjölkburk på rätt sätt. Jag hämtar dagstidningen för företagets VD och sätter honom på en tupplur efter det, Pirjo skrattar.

 

Ville Haapasalo på företagsbesök provar Kiramis produkter och förbättrar världen med Pirjo | Kirami
Ville Haapasalo på företagsbesök provar Kiramis produkter och förbättrar världen med Pirjo | Kirami
 

 

Matti anlände till företaget 

Matti, som hjälper till med transport och underhåll av badtunnor, arbetade hela sin tidigare arbetskarriär på Vammas, nuvarande Patria. 

-    När arbetet flyttade till Tavastehus, gav arbetsgivaren mig chansen att sluta jobbet tidigare än pensionen normalt skulle börja. När aktivmodellen togs i bruk på hösten 2018, frågade jag om Kirami hade mig något arbete att erbjuda. Vi kom överens med Mika att jag skulle få jobb på våren ifall jag uppdaterade mina yrkeskvalifikationer för att köra lastbil. Idag arbetar jag för Kirami alltid vid behov, berättar Matti.

-    Till mina arbetsuppgifter hör till att köra lastbil, transportera badtunnor åt återförsäljare, och ibland även direkt till kunder.

För Matti är arbetet ett sätt att få tiden att gå.

-    Det skulle bli för långtråkigt att hela tiden vara hemma. Jag har fixat färdigt allt hemma, vilket också får mig att vilja hjälpa andra. 

Matti anlände till huset | Matti hjälper till med service och transport av badtunnor | Kirami
Matti anlände till huset | Matti hjälper till med service och transport av badtunnor | Kirami

 

Unik arbetsmiljö 

Varken Pirjo eller Matti anser att deras arbetsuppgifter skulle vara fysiskt eller psykiskt belastande.

 -    Jag värderar mitt arbetet högt, eftersom alla dagar ser olika ut. Jag får själv bestämma vad jag gör och när jag gör det. Pojkarna hjälper till direkt vid behov. Här behöver man aldrig göra något ensam, istället kan man alltid fråga om hjälp. På Kirami delar vi liknande humor och har en fantastisk gemenskap. Denna arbetsmiljö är mycket unik, tillägger Pirjo.

Även Matti trivs med sitt arbete.

-    Här har jag vänliga arbetskamrater, och alla arbetsuppgifter är sådana som jag klarar av utan problem.

Det finns speciellt en arbetsuppgift som både Pirjo och Matti kommer ihåg.

 -    Vi fick vara tomte och tomtemor på Kiramis Julfilm inspelning, beskriver Matti och Pirjo med ett leende på läpparna.

 

 

Pirjo och Matti skapar en lugn stämning i företaget, samt för med sig en hel del av erfarenhet

Medarbetarna på Kirami har bara positivt att säga om Pirjo och Matti.

-    Båda två medför en blandning av glädje, liv och lugn, samt erfarenhet. Jag tror även starkt på att Pirjos magiska drycker var en orsak till att det var rekordlite sjukskrivningar förra året. Allt som allt under tio dagar, tillägger VD:n Mika Rantanen stolt och glatt.

På arbetsplatsen beundrar man både Pirjos och Mattis arbetsinsatser.

-    Att Pirjo börjat på Kirami har nog varit det bästa jag kunnat tänka mig på Kirami, berättar Miro Männistö som jobbar med export på företaget.

Mattis insats för transport och underhåll är oersättbar.

- Jag skulle nog aldrig bli av med Matti. Det är otroligt lätt att samarbeta med honom när han har så mycket i bagaget. Han är till en enormt stor hjälp och är en toppklass medarbetare, säger Sami Eskola, som ansvarar över tekniskt stöd.

 

Pirjo och Matti medför lugn och erfarenhet till företaget | Kirami
Pirjo och Matti medför lugn och erfarenhet till företaget | Kirami

 

Katso lisää kuvia Pirjosta ja Matista