Hur firar man julen i Finland

Hur firar man julen i Finland | Kirami

 

Vad betyder julen för finländare?

Hur firar man julen i Finland | Kirami

Julen är fylld med traditioner och betyder för en finne för det mesta att slappna av och spendera tid med familjen och de nära och kära. På julafton förklarar man att julfreden börjat i Åbo. Flera åbobor samlas vid den gamla staden i Åbo klockan 12.00 för att tillsammans förklara freden. De som inte kan ta sig dit kan även se händelsen på tv.  

Alla familjer har sin egen tradition, de flesta börjar dock julen med julgröt dit man gömt en mandel i. Även julaftons middagen, jultomtens besök, julbastu samt inom de senaste åren,  ett avslappnande bad under stjärnhimlen, anses vara klassiska traditioner.  

Finländare anses inte vara jätte religiösa, men kyrkorna fylls trots allt på julen. Vackra julsånger av både kyrkans sida som körerna, skapar stämning inom kyrkan. Atmosfären fortsätter då man tar sig ut ur kyrkan där lyktor och ljus lyser upp hela gravgården till de dödas ära.  

En viktig del av den finska julen är även viljan att hjälpa. Det är frågan om att ge stöd åt dem som går igenom svåra tider, samt mata fåglar och skogens djur. Vi önskar en fridfull, men glad jul åt var och en.


Finsk jul med vår franska väns ögon

Julen är nästan här. En betydelsefull händelse i jultomtens hemland, särskilt från en utländsk synpunkt. En möjlighet att fira en vit jul är vad jag föredrar allra mest, och till min lycka märker man redan nu att marken gömt sig under snön, även i de södraste delarna av finland. Snön ger julen sin magi samt lyser upp de mörka dagarna i december.

Jag gillar även att förberedelsen inför julen sker i en lugn takt, även om någon kan ha en annan åsikt av detta. Men jämfört med hur det är i Paris, är skillnaden stor. Det finns även flera evenemang. Jag brukar besöka julmarknaden i Åbos gamla stad, dricka varma juldrycker, och sedan ta mig till någon av de lokala kyrkorna och lyssna på vackra julsånger.  

Julafton skiljer sig även från vad det var i Frankrike. Firandet här börjar redan tidigare på eftermiddagen i en lugn atmosfär. Huvudrätten är en enorm, delikat julskinka. Jag älskar att jultomten faktiskt kommer hem till dig och delar ut julklapparna till barnen. Vi har sedan möjligheten att bada julbastu, eller bada i den varma baljan.

Jag skulle beskriva julen i Finland som en mindre formell än i Frankrike, men väldigt vänlig och festlig.   

-        Julien

 

Vi  från Kirami Oy önskar hjärtligt jul för er alla! | Kirami

 

Vi  från Kirami Oy önskar hjärtligt jul för er alla!

Kirami Oy