Gör i ordning badtunnan inför vintern

Gör i ordning badtunnan inför vintern | Kirami

 

Valmistele palju talvea varten | KiramiGör i ordning badtunnan inför vintern

Ett av höstbestyren är att göra i ordning sommarstugan inför vintern: städa och låsa dörrarna, stänga av vatten och el och hindra objudna gäster från att komma in. Då är det många som tänker på vad de ska göra med badtunnan på gården eller terrassen. Vad man ska göra beror på om man tänker fortsätta bada regelbundet även på vintern eller om det blir en paus på upp till flera månader i badandet. Vi hos Kirami rekommenderar att du fortsätter njuta av bad och stuglivet även på vintern.

 

När badtunnan tar en vinterpaus

Om badtunnan faller i vintersömn ska den tömmas ordentligt, tvättas med Kiramis Biotvätt och sköljas av noggrant. Låt det också rinna rikligt med vatten från det övre röret i kaminen så att eventuella orenheter kommer ut.

Vi rekommenderar att du helt avlägsnar tömningsventilens propp så att eventuellt kondensvatten kan rinna ut ur tunnan och inte orsakar frysrisk. Fäst locket noggrant med de medföljande fästena så att vinden inte far iväg med det. Det finns olika fästen för isoleringslocket och plastlocket. Töm askan från kaminen så att den inte bildar en våt massa efter regn och annan fuktighet. Våt aska gör att ugnsgallren och stålkälken rostar.

Förvara filtret inomhus över vintern. Töm sand eller filterfiber och allt eventuellt vatten från reningssystemet. Tvätta och skölj av filtret noggrant så att du genast kan ta det i bruk på våren. Om du använder ett lättfilter, tvätta och skölj av både filtret och filterpatronen eller släng patronen om den är i dåligt skick.

Anodstav i kaminen som skyddar den mot korrosion ska kontrolleras och bytas ut vid behov.

 

När badtunnan tar en vinterpaus | Kirami
När badtunnan tar en vinterpaus

 

Om du fortsätter bada genom vintern

Om du badar badtunna året runt behöver du endast vidta de vanliga åtgärderna efter varje bad: tvätta och skölja av karet noggrant och tömma askan från kaminen. Sätt inte i proppen efter rengöringen så att eventuell fuktighet eller eventuellt vatten inte får den att frysa fast när tunnan inte används eller i övrigt slår sönder karet.

Det kräver inga särskilda åtgärder att använda badtunnan på vintern men frysrisken är något som man ska beakta. Tömningsventilen är den som skadas lättast, eftersom redan en liten mängd fruset kondensvatten kan spränga den sönder. Det blir dock inget problem om du tömmer tunnan snart efter badandet. Innan du tömmer tunnan se till att eldstaden är helt ”svart”, det får alltså inte finnas ens glöd i kaminen. Glöden kan smälta kaminen när det inte finns vatten i tunnan. Vi rekommenderar att du lämnar tömningsventilen helt öppen på vintern så att kondensvattnet kan rinna ut fritt.

Det lönar sig att skotta snö kring tunnan och på locket så att det går snabbt att ta tunnan i bruk när du har lust att bada. Glöm inte att det kan bli halt kring tunnan på vintern när vattnet som skvalpar ur tunnan fryser till. Vi rekommenderar att du sandar både kring tunnan och till exempel stigen från bastun till tunnan. Du kan lägga en matta på trappan till tunnan så att den inte är hal eller kall.

Läs mer om hur du kan njuta av badtunnan även i minusgrader

 

Det är många som tycker att hösten och i synnerhet vintern är den bästa och stämningsfullaste tiden att bada | Kirami
Det är många som tycker att hösten och i synnerhet vintern är den bästa  och stämningsfullaste tiden att bada.

 

Stämningsfull vinter på stugor och gårdar

Stugsäsongen blir naturligt längre när det finns något att göra på stugan även på vintern. Sysslor ute på isen eller i övrigt utomhus till exempel med att hugga ved tar en upp ur soffan och ger energi i livet. Det går även bra att grilla med ordentliga redskap, till exempel med Roasty Boss eller Iron Monster i Kiramis Outstanding-serie. Efter en fartfylld dag är det skönt att värma upp bastun och badtunnan och njuta av ett uppfriskande och avslappande bad tillsammans med goda vänner i frisk uteluft. Det är många som tycker att hösten och i synnerhet vintern är den bästa och stämningsfullaste tiden att bada.

Håll badarnas huvuden varma med Kiramis häftiga badhattar. De som tycker om vinterbad kan ta ett dopp i sjön eller rulla sig i snön och sedan kliva tillbaka in i den varma tunnan för att beundra stjärnhimlen. Stämning – och även säkerhet – till mörka kvällar ger en väl planerad belysning till exempel med Kiramis lyktor eller lysande badtunna som kan fällas in i terrassen för extra stil.

 

Stämningsfull vinter på stugor och gårdar | Kirami
Stämningsfull vinter på stugor och gårdar

 

Njut av badtunnan även när det är minusgrader ute

Läs ofta ställda frågor om användning av badtunna på vintern

Läs mer om de hållbara Outstanding-gårdsprodukterna

Läs mer om Kiramis badtextilier

Läs mer om Kiramis lyktor 

Läs mer om LED-belysta badtunnor