Roasty-Boss en hållbar grill för flera användningsområden
Den bästa smaken får man när man grillar med öppen eld
Jag har redan under en längre tid saknat en tillräckligt stor, hållbar grill som kan användas i flera syften och som tål det varierande vädret i Finland. Min drömgrill fanns inte att köpa, och därför bestämde vi oss på Kirami att tillverka en egen. Med Roasty Boss -grillen får du bästa smaken, eftersom du kan använda både ved och kol i den.
Ofta är det svårt att reglera värmen i kolgrillar, så vi bestämde oss för att lösa det problemet. Grillgallret i Roasty Boss kan man enkelt flytta närmare och längre ifrån eldstaden, för att snabbt kunna justera värmen. Av detta skäl ville jag ha ett galler som steglöst kan höjas och sänkas. Gallret i Roasty Boss är dubbelt för att man ska kunna använda det som fiskhalster och så att man kan luta den i halstringsläge. Grillen är också tillräckligt stor så att man kan grilla mat till ett större gäng.
Roasty Boss -grillen och Roasty Boss -grytan är finsktillverkade produkter producerade i corten-stål som tål alla slag av väder. På ytan av stålen bildas ett tätt oxidlager, som patineras till en rostfärg. Oxidlagret skyddar stålen och skyddar från att korrosionen kommer djupare, vilket gör att att produkterna blir vädertåliga.
Tips från köksmästaren
Roasty Boss -grillen testades av Jesse Söderlund, medlem i kocklandslaget. Han anser att ingenting vinner smaken av maträtter gjorda med öppen eld - det är även nämnvärt att den öppna elden ger en helt egen, speciell stämning. Det kan jag hålla med Jesse om.
Enligt Jesse är det bästa med Roasty Boss att den är tillräckligt stor, den rymmer mycket mat på en gång och man får en jämn värme då man kan justera gallret.
Jag frågade Jesse om ett par tips för matlagning med öppen eld. Han listade bland annat följande:
- när glöden börjar formas, är det bra att jämna den på botten av grillen, så att man får en jämn värme.
-
om man snabbt vill rosta något, lönar det sig att utnyttja lågorna innan glöden formas.
-
när man tillsätter olika trädslag, löv och örter i elden får man olika smaker till maten – det lönar sig att testa!
-
den öppna elden skapar den rätta stämningen, vilket är ett viktigt element i matlagningen.
Nedan kan du ta en titt på Jesses utsökta recept. Mer recept hittar du i den lilla receptboken som följer med när man köper Roasty Boss -grillen.
Gå in och kika på vår Facebook-sida!
Mer information om utomhuseldstaden Roasty-Boss.
Glad grillsommar!
Hälsningar,
Mika Rantanen, VD
Mango-chili glaserad hel vårkyckling
6 st kycklingar för 6 personer
4 st Mango
1 st Röd chili
1 dl Soja
2 msk Kycklingfond
4 grenar Koriander
1 st Vitlöksklyfta
- Skala mangon och spara fruktköttet.
- Ta bort kärnorna från chilin och skala vitlöken.
- Blanda ihop allt i en mixer.
- Grilla kycklingarna hela, smaksätt med salt och massera då och då in marinaden.
- Slutligen, dela de hela kycklingarna och grilla lite till.
Sötpotatisar rostade i chiliolja
För 10 personer
1,5 dl Rapsolja
1 st Röd chili
1 st Vitlöksklyfta
½ tsk Salt
2 st Sötpotatisar
- Skala och skiva sötpotatisarna så att det blir 1 cm tjocka bitar.
- Ta bort frön från chilin och skala vitlöken.
- Mixa rapsoljan, chilin, vitlöken och saltet i en mixer till en röd olja.
- Doppa sötpotatisskivorna i oljan, spara litet olja till serveringen.
- Grilla med het värme på båda sidor, så att sötpotatisen får färg.
- Pensla med olja precis innan servering.
Snickers banan
För 6 personer
6 st Bananer
3 stl Snickers-chokladstänger
-
Placera bananen på en skärbräda så att den hålls på sin plats av sig själv.
-
Börja skära 1 cm från ena änden och skär ända till du kommer 1 cm från andra änden.
-
Skär långa skivor av Snickers och lägg in dem i bananen hela vägen.
-
Grilla med svag värme så att chokladen smälter in i bananen.