Bastu och badtunna passar även på en svensk gård

Bastu och badtunna passar även på en svensk gård

Kundberättelse: Jessika Fransson 10/2021 

 

Bastu- och badtunnepaketet kompletterar Franssons fritid

- Hela familjen njuter av Kirami FinVision-bastun och Breezy-badtunnan.

 

Jessika och Anders Fransson bor i Uddevalla i Västergötland, på Sveriges västkust. De letade efter en lämplig bastu till gården i sitt fritidshus och beslutade att beställa Kiramis 20-årsjubileumspaket: Kirami FinVision-bastun och Breezy-badtunnan. Nu har de redan haft flera månader av härliga bastu- och tunnbad. 

Jessika Fransson har starka band till såväl Sverige som Finland, eftersom hon föddes i Malmö och flyttade till Åbo när hon var 11 år. 

Bastun reste från Sastamala till Molkom | Kirami FinVision -sauna
Bastun reste från Sastamala till Molkom

– År 2014 flyttade jag med mina döttrar Emma och Sara samt vår hund Harry till Uddevalla, eftersom vi flyttade ihop med min nuvarande make Anders. 

Franssons har en fritidsbostad i Molkom, som ligger i Värmland, i västra Mellersta Sverige. I somras renoverade de huset ivrigt och kom att tänka på att det vore trevligt att också ha en bastu.

– Jag känner Kiramis Heidi Olà från förut, eftersom våra barn har varit skolkamrater. Vi beslutade att fråga vilka tips hon har om bastun och till sist valde vi Kiramis 20-årsjubileumspaket, berättar Jessika Fransson.

 

Bastun reste från Sastamala till Molkom

Paketet som satts ihop Kiramis 20-årsjubileum till ära omfattade Kirami FinVision -sauna (bastu) samt Breezy-badtunnan i specialmodell som var klädd med samma panel som bastun. De anlände till Molkom i juni.

– Beställningen gick bra och även leveransen gick inte så illa, även om några delar hade blivit kantstötta under leveransen. Vi fick också vänta lite längre på några av takdelarna, men vi lyckades komma överens om sakerna med Kirami, och till sist kom allt fram.

Hela familjen njuter | Kirami
Hela familjen njuter

Franssons röjde och jämnade ut ett lämpligt område på fritidshusets gård. Bastun och badtunnan ställdes på grus intill varandra. I planerna ingår en terrass som ska byggas nästa sommar.

Franssons skaffade även tillbehör för tunnan: en trappa, ett massfilter, ett lock och ett säkerhetslås.

Legroom-belysningen skapar en mysig stämning och belyser badtunnan. Dessutom köpte vi ett par nackstöd, en termometer och en flytande dryckeshållare. Av vattenhygienprodukterna beställde vi Biocool Disinfect my pool och Biocool Clear my pool water. De har alla varit bra!

Till på köpet skickade Kirami även nya FinVision Experience-sittunderlag och badhattar från sommarens kollektion.

 

Hela familjen njuter

Jessika berättar att de ofta eldar både bastun och badtunnan, men om de har mindre tid, eldar de bara bastun.

– Anders och jag använder dem ivrigast, eftersom vi vistas i Molkom oftare än resten av familjen. Men alla njuter nog av både bastun och badtunnan, och på sommarlovet njuter vi av båda nästan varje kväll!

När detta skrivs har svenska gäster än så länge inte varit med om att bada bastu eller bada i tunnan. 

– Men när min mamma var på besök från Finland, badade hela familjen bastu och njöt i badtunnan.

 

Anders och jag använder både bastun och badtunnan ivrigast | Kirami
Anders och jag använder både bastun och badtunnan ivrigast.

 

Små skillnader mellan Sverige och Finland

Små skillnader mellan Sverige och Finland ​​​​​​​ när man bastar | Kirami FinVision -sauna
Små skillnader mellan Sverige och Finland
när man bastar.

Jessika har märkt att svenska bastuvanor inte är så annorlunda än finska. 

– Kanske badar man bastu oftare i Finland, och flera finländare har egen bastu. Svenskar badar dessutom inte bastu så ofta på sommaren som finländare. 

Utebastur är inte så vanliga i Sverige som i Finland.

– Jag tror att det finns flera utebastur i Finland. När man kör omkring här i Sverige, ser man dock bastur här och där, men inte så många som i Finland.

Bestämmelser om vedbastur är lite annorlunda i Sverige än i Finland, och man måste ansöka om tillstånd hos myndigheterna för en vedeldad bastu. Franssons fick också skaffa en ny, högre skorsten till sin bastu för att den skulle uppfylla de lokala bestämmelserna. Innan bastun togs i bruk granskades den av en sotare som gav tillstånd att använda den. För badtunnan behövde man inte ansöka om tillstånd, trots att tunnan var vedeldad. 

 

Se flera av Jessikas bilder!

 

Man ska alltid fråga de lokala myndigheterna om råd gällande tillstånd som behövs för bastu! 

​​​​​​​I Finland förbereds en lagändring som skulle tillåta bygget av små gårdsbyggnader på under 30 kvadratmeter utan tillstånd. Ändringen skulle omfatta alla andra byggnader än egentliga bostadsbyggnader, det vill säga även utebastur.

 

Kirami FinVision -sauna | Warmer Feelings!
Kirami FinVision -sauna - Warmer Feelings!