Badtunnor kan användas för att träna upp kropp och själ

Badtunnor kan användas för att träna upp kropp och själ | Kirami

Kuva: Vuokatti Ski Team Kainuu | Kirami Foton: Oswajamy Zywioły-teamet Valerjan till vänster

Återförsäljarhistoria  12.11.2020


Valerjan Romanovski, vetenskapsmannen som tänjer på sin kropps gränser

 

Valerjan Romanovski är en polsk vetenskapsman och survivalist som utforskar människokroppens gränser och potential. Han har överlevt extrem kyla, och hans nästa projekt inkluderar vistelse i en kall region under 60 dagar där han dagligen simmar i olika temperaturer såväl ute i det vilda som i en badtunna.

 

Valerjan Romanovski har tränat sin kropp i 20 år. Han har flera Guinness världsrekord i uthållighetsgrenar, liksom även omkring 10 andra rekord. Vissa av rekorden handlar om kyla. I vinter söker han efter möjligheter att bo i en avlägsen, kall region i omkring 60 dagar utan omvärldens hjälp eller stöd. En möjlighet är finska Lappland.

– Det idealiska vore intill en sjö. Varje dag kommer jag att simma i vatten med olika temperaturer: Jag kommer att vinterbada i kallt vatten och bada varmt i en uppvärmd badtunna. Jag har tänkt att jag bara ska äta kall mat och sova under stjärnorna. Jag kommer visserligen att ha kontakt med andra människor, men inte att få hjälp av dem. 

Det kan låta som ett ensamt liv att vara survivalist, men Valerjan uppskattar sällskap.
 
– Jag skulle bli väldigt glad om jag fick sällskap! Så om någon vill vinterbada eller tillbringa lite tid med mig eller ligga under stjärnorna en natt kan man gärna kontakta mig, säger Valerjan.

 

Romanovski-marczewski-jakucja| Jag kommer att vinterbada i kallt vatten och bada varmt i en uppvärmd badtunna | Kirami
Foton: Romanovski-Marczewski - Jag kommer att vinterbada i kallt vatten och bada varmt i en uppvärmd badtunna.

 

Varför tänja på kroppens gränser?

Valerjan hör till ett team som kallas ”Oswajamy Żywioły”, eller på svenska, Vi tämjer elementen. Teamet analyserar människokroppens potential och kapacitet. 

– Vi tror att folk underskattar människokroppens förmåga. Vårt team försöker visa dess styrkor och allt det vi kan uppnå. Vi tillämpar en vetenskaplig approach för att skapa medvetenhet om hur vi kan använda kyla på ett säkert sätt och gagnas av den.

Valerjan är själv vetenskapsman.

– Jag lyssnar till min kropp och försöker kämpa mot kylan. Människokroppen har potential som behöver användas. Jag försöker hela tiden att höja ribban och utsätta mig för obehagliga tillstånd. Sådana erfarenheter gör det möjligt att utvecklas kontinuerligt. 

 

Valerjan hör till ett team som kallas ”Oswajamy Żywioły”, eller på svenska, Vi tämjer elementen | Kirami
Valerjan hör till ett team som kallas ”Oswajamy Żywioły”, eller på svenska, Vi tämjer elementen.

 

Träna kropp och själ

En annan fråga är den fysiska och mentala hälsan. Ett lugnt sinne klarar av mycket mer, och en tränad kropp har bättre möjlighet att överleva.

– Med badtunnan tvingar jag min kropp att växla mellan olika tillstånd. Sådana omväxlande varma och kalla temperaturer är det jag försöker uppnå, men de finns sällan i en naturlig miljö. Badtunnan är ett idealiskt verktyg som kan användas var som helst. På så sätt kan vi kontrollera och uppnå önskade temperaturer att testas. I mina projekt är det viktigt att kunna kontrollera vattentemperaturen, förklarar Valerjan.

 

Vinberg Polska | Valerjan älskar natur och träd, och uppmuntrar andra att hämta det bästa hos dem | Kirami
Valerjan Romanovski: Valerjan älskar natur och träd, och uppmuntrar andra att hämta det bästa hos dem.

 

Vingberg Polska, som är återförsäljare av Kiramis badtunnor, stöder Valerjan i hans experiment.
– Vi tycker det är fantastiskt med människor som inspirerar andra, särskilt i fråga om hälsa och naturen. Valerjan älskar natur och träd, och uppmuntrar andra att hämta det bästa hos dem. Det är det som förenar oss, säger Anna Rabada, marknadsföringsexpert vid Vingberg Polska.
Tack vare träningen i badtunnor under olika förhållanden är Valerjan bättre förberedd på överlevnad i extrem köld i det vilda. Hittills inkluderar hans prestationer bland annat följande:

•    En 24 timmar lång tur på en motionscykel i temperaturer som varierade mellan –170°C och 70°C – det vill säga en temperaturskillnad på 240°C
•    Vinterbad i –120°C
•    Expedition i Jakutien i Sibirien: 100 timmars cykling utan någon som helst hjälp i –55°C
•    Den längsta cykelturen i världen i –100°C

 

Visa video där Valerjan vinterbadar i –100°C

Läs en artikel om Valerjans cykeltur på 400 km i –60°