Med Kiramis badtunna blev stugans terrass ett paradis

Med Kiramis badtunna blev stugans terrass ett paradis | Kirami

Kundberättelse: Minna Haapakoski 01.2022

Inredningsarkitekten skapade ett badtunneparadis på terrassen vid sitt fritidshus

 

Minna Haapakoski | Det kära vattenelementet en del av vardagen i form av en badtunna | Kirami
Det kära vattenelementet en del av vardagen i form av en
badtunna

Minna Haapakoski är en inredningsarkitekt och designer som älskar sitt arbete. Hon gör alla möjliga slags inredningar och alltid enligt kundens stil, oavsett om det är fråga om ett privat hem, ett offentligt rum eller en tv-produktion.

– Varje projekt är alltid unikt och annorlunda, och jag gillar att jag får göra många olika slags arbeten. En dag kanske jag planerar en spansk lyxvilla till en kommande tv-produktion och nästa dag en studiebostad med möbler från loppmarknader. 

Intresset för inredning väcktes redan när hon var liten.

– Hemma hos mina föräldrar möblerade vi ofta om, det vill säga vi flyttade runt möblerna till nya platser och hittade på nytt av gammalt. När jag lekte med Barbiedockor tillsammans med mina kompisar började leken alltid så att jag först gjorde hem till alla dockorna. Kreativiteten och idéskapandet var till och med viktigare än själva leken.

 

Det kära vattenelementet en del av vardagen i form av en badtunna

Även Minnas kärlek till vattenelementet härstammar från barndomen. Som liten fick hon tillbringa somrarna vid vattnet och kunde varje dag känna doften och höra bruset av vatten. Hemma har det dock aldrig funnits plats ens för ett badkar, och inte heller på gården till hennes nuvarande vardagshem passar det med en badtunna. Lyckligtvis har hon ett nytt fritidshus, som är byggt vid havet.

– Äntligen har vi en tomt där det finns plats också för en badtunna!

Minna sökte olika badtunnor på nätet och blev genast intresserad av Kiramis badtunna Chill.

– Chill hade en intressant utformning, och jag tänkte att man kanske kan koppla av bättre i den än i en modell där man sitter rakare. Även storleken var lämplig för vår familj: två vuxna och en 8-årig pojke.

Ett viktigt kriterium var också att badtunnan måste passa in där den skulle placeras.

– För oss var det viktigt att badtunnan var tillräckligt låg, så att det skulle vara enklare att bygga in den i terrassen. Samtidigt måste det gå att enkelt tömma den på vatten, utan att behöva gräva en djup grop.

Minna tyckte det var lite synd att badtunnan Chill inte fanns för påseende i butikerna, men vågade ändå beställa den. Nu är hon mycket nöjd över sitt val.

 

Stjärnklara kvällar och vackra solnedgångar att vänta

Badtunnan är inbyggd i den nedre terrassen vid fritidshuset, och den ligger tre trappsteg lägre än den övre terrassen. Stugan är på samma nivå som den övre terrassen.

Minna Haapakoski | Stjärnklara kvällar och vackra solnedgångar att vänta | Kirami
Stjärnklara kvällar och vackra solnedgångar att vänta.

– Bastun inne i stugan har en stor glasvägg, och genom den kan man se badtunnan. Från badtunnan å andra sidan ser man fantastiska havslandskap, och under de här svala, stjärnklara kvällarna har det varit fint att sitta i den – med mössa på huvudet och omgiven av stearinljus. 

Minna berättar att det indirekta ljuset skapar stämningsbelysning under badstunderna. Hon väntar redan nu på sommarens solnedgångar och midsommarnatten, då knippen av doftande björkkvistar kan omge badtunnan. Till en perfekt kväll i badtunnan hör dessutom trevligt sällskap, musik från en Bluetooth-högtalare och kalla drycker. Dryckerna kan ställas på de behändiga ytor som uppstod när badtunnan byggdes in i den fyrkantiga upphöjningen i terrassen.

Badtunnan har visat sig vara ett bra köp och ett utmärkt sätt att koppla av på.

– Vi har värmt upp den på lördagskvällarna nu under hösten och vintern, och man kan lätt få tre timmar att gå sittande i badtunnan. I den är det trevligt att talas vid, och samtidigt koncentrerar man sig genuint på hur den andra har det.

Badtunnan är en så pass ny investering att de tills vidare har hunnit njuta av den bara tillsammans med familjen. Sonen i familjen njuter lika mycket av badtunnan som Minna och väntar alltid ivrigt på att den ska värmas upp.

– Vi skulle kunna sitta hur länge som helst i badtunnan! 

 

Inredningsarkitektens placeringstips

Minna ger ur ett yrkesmässigt perspektiv bra tips för hur man ska välja utseende på badtunnan och inreda runt omkring den. Hon påminner dock om att de bästa lösningarna alltid beror på situationen och köparens önskemål. 

Minna Haapakoski | Inredningsarkitektens placeringstips | Kirami
Inredningsarkitektens placeringstips


•    Det viktigaste är placeringen: badtunnan ska utseendemässigt passa in på den valda platsen. Säkerhetsaspekterna ska naturligtvis alltid beaktas!
•    Bland de olika alternativen för badtunnornas utvändiga beklädnad kan du välja det alternativ som bäst passar in i miljön.
•    Att bygga in badtunnan i terrassen ger ett enhetligare resultat, när man inte ser för många olika material samtidigt. En annan fördel med att bygga in badtunnan är att man får behändiga avställningsytor bredvid den.
•    Det kan vara en god idé att skapa balans mellan olika uteområden, till exempel områden för bad, samvaro och måltider – det är inte många som vill ha matbordet bredvid badkaret inomhus heller.
•    Det är bra att bygga en tillräckligt stor terrass eller annat underlag runt badtunnan, så att man kan gå till den med rena fötter.
•    Vid planeringen av terrassen kan man ta hjälp av en trädgårdsarkitekt, om också trädgårdsväxter ingår i planen, eller en inredningsarkitekt.


Hemsida
IG: minnahaapakoski

 

 

Bilder från projektet

Minna Haapakoski | Att bygga in badtunnan i terrassen ger ett enhetligare resultat, när man inte ser för många olika material samtidigt | Kirami
Att bygga in badtunnan i terrassen ger ett enhetligare
resultat, när man inte ser för många olika material
samtidigt.
 Minna Haapakoski | För oss var det viktigt att badtunnan var tillräckligt låg, så att det skulle vara enklare att bygga in den i terrassen. | Kirami
För oss var det viktigt att badtunnan var tillräckligt låg, så att
det skulle vara enklare att bygga in den i terrassen.
Minna Haapakoski | Det är bra att bygga en tillräckligt stor terrass eller annat underlag runt badtunnan, så att man kan gå till den med rena fötter | Kirami
Det är bra att bygga en tillräckligt stor terrass eller annat
underlag runt badtunnan, så att man kan gå till den med
rena fötter.
Minna Haapakoski | Badtunnan är inbyggd i den nedre terrassen vid fritidshuset, och den ligger tre trappsteg lägre än den övre terrassen. | Kirami
Badtunnan är inbyggd i den nedre terrassen vid fritidshuset,
och den ligger tre trappsteg lägre än den övre terrassen.
Minna Haapakoski | Chill hade en intressant utformning | Kirami
Chill hade en intressant utformning.
Minna Haapakoski berättar att det indirekta ljuset skapar stämningsbelysning under badstunderna | Kirami
Minna berättar att det indirekta ljuset skapar
stämningsbelysning under badstunderna.

 

Minna Haapakoski | Badtunnan har visat sig vara ett bra köp och ett utmärkt sätt att koppla av på | Kirami
Badtunnan har visat sig vara ett bra köp och ett utmärkt sätt
att koppla av på.