Var ska man placera baljan på gården?

En balja på en rätt plats är kronan på gården | Kirami

Kundbild: Schneeweiß, Saksa Torgau (Saxony)

 

En balja på en rätt plats är kronan på gården

 

Du ska välja platsen för baljan på gården noga med tanke på såväl säkerheten som bruksbekvämligheten. I en balja som har placerats på en rätt plats är det lätt att njuta av vyn, den fria luften och lugn och ro.

En högkvalitativ och välskött balja är en investering som varar i flera år. Därför ska man tänka noga efter var man ska placera den på gården. Som bäst kan man bygga en liten oas kring baljan och njuta av avkopplande badstunder med familj och vännerna både sommar och vinter.

 

Underlaget för badtunnan ska vara robust

Som underlaget för badtunnan ska du välja ett rakt, jämnt underlag som bär baljans hela vikt och är tillräckligt hårt. Bottnen kan jämnas ut till exempel med bergkross. Vill du ha ett fast underlag för baljan, går det att gjuta av betong eller belägga med plattor. Likväl ska underlaget för kaminen beläggas med grus eller annars väljas ett obrännbart underlag.  

Det är en bra idé att hålla badtunnans omgivning fri från växtlighet, eftersom växter som växer vid tunnans yta kan påverka träytans kondition. Baljan bör inte heller placeras direkt på gräsmattan på grund av dess massa. En full balja kan väga betydligt mer och kan sjunka in i jorden om den har placerats på gräsmattan. Detta kan även påverka kaminens användbarhet, om till exempel luckan inte går att öppnas ordentligt. Det lönar sig att lägga reglar under trätunnan så att bottnen hålls torr.  

 

Underlaget för badtunnan ska vara robust | Kirami
Underlaget för badtunnan ska vara robust | Kirami

 

Baljan som en del av terrassen

Baljan kan även fällas in i terrassen. Då är det bra att alltid hålla ett lock på baljan när ingen badar. Så kommer till exempel barnen inte utan tillsyn in i badtunnan. Om du vill fälla baljan in i terrassen ska du gärna även beakta höjden där baljan står. Baljans kant ska helst ligga minst 20 centimeter högre än terrassen så att man lätt kommer in i baljan. En högre kant skyddar även mot att man halkar in i baljan.

Mer om att fälla baljan in i terrassen kan du läsa här.   

När baljan töms rinner en stor mängd vatten ut på gården, så det är bra att tänka noga efter även med tanke på tömningen när man väljer platsen på baljan. Hos Kirami kan du även få en avloppsslang, med vilken avloppsvattnet kan ledas längre bort.  Om badtunnan kommer att finnas i ett tätbefolkat husområde, är det artigt att även beakta grannarna vid placeringen av baljan.

 

Baljan som en del av terrassen | Kirami
Baljan som en del av terrassen | Kirami

 

Planera och dekorera 

Baljan blir ofta en oskiljaktig del av gårdsvyn. Därför är det bra att göra dess omgivning så trivsamt och mångsidig som möjligt. Som ett underlag eller dekoration för baljan kan du skaffa Kiramis skyddstak, som utgör en präktig ram för baljan. Till skyddstaket kan du även tillägga gardiner för att skydda mot insyn, och även kylskåpet kan praktiskt integreras i skyddstaket med en separat kapsling. På somrarna kan du fästa växter och blommor i skyddstaket för att öka trivsamheten.. 

 

Som ett underlag eller dekoration för baljan kan du skaffa Kiramis skyddstak | Kirami
Som ett underlag eller dekoration för baljan kan du skaffa Kiramis skyddstak | Kirami

 

I samband med en veduppvärmd badtunna passar Triholdy-träställningen, som även kan användas för att dela in utrymmet eller som grönvägg på terrassen: det är bara fantasin som sätter gränser.  Du kan även göra fina blomster- och örtarrangemang i triholdyt. 

 

I samband med en veduppvärmd badtunna passar Triholdy-träställningen | Outstanding by Kirami
I samband med en veduppvärmd badtunna passar Triholdy-träställningen | Outstanding by Kirami

 

Det är lätt att bygga en hel sommarfest kring baljan och njuta av att bada och grilla. Stämning skapas av Kiramis Freedom-eldstad, som hör till Outstanding-serien. Den skapar värme under kallare tider. Även den präktiga, mångsidiga Roasty Boss -grytan av Cortenstål, som hör till Outstanding-serien, kan fungera som en vacker utomhuseldstad, och ovanpå grytan kan du montera en Iron Monster -stekhäll för att grilla en läcker måltid för hela sällskapet. För mer krävande matlagning lämpar sig Roasty Boss-grill, med vilken du kan steka saftiga biffar och grönsaker samt även flamsteka större fiskar.  

Se i programmet Kotoisa hur naturligt Kiramis Triholdyn och Roasty Boss-grytan passar på Mikko Leppilampis gård

 

Katso parhaat vinkit grillikauteen | Kirami
Se de bästa tipsen inför grillsäsongen | Kirami

 

Kirami 3D-baljeväljare | Kirami
Kirami 3D-baljeväljare | Kirami

Med hjälp av Kiramis 3D-baljeväljare hittar du en lämplig plats för badtunnan på din gård

Om det känns svårt att föreställa baljan på din gård, får du hjälp av Kiramis planeringsprogram. Med Kirami 3D-baljeväljare kan du praktiskt testa hur baljan lämpar sig på din gård. Med hjälp av programmet kan du välja badtunnan, färgen och tillbehören. Du kan lägga en bild av din gård på bakgrunden så att du lätt kan se hurdan balja lämpar sig på gården. Med 3D-baljeväljaren hittar du även utan besvär den bästa platsen för baljan.

Läs mer om hur 3D-väljaren underlättar att köpa en badtunna. 

 

Kirami FinVision-bastu kompletterar baljeupplevelsen 

Bastun och baljan är ofta oskiljaktiga bästa vänner: där baljan finns, finns även bastun. Förutom baljorna kan du nu även beställa hos Kirami en utomhusbastu. Den kompakta bastubyggnaden skapar lite lyx i var och ens vardag: den rymliga och luftiga bastun kröns av en hel glasvägg. Bastuns utseende är i linje med badtunnornas färgvärld.

Kiramis FinVision-bastu är högklassigt tillverkad av mästerliga hantverkare. Den färdigt ytbehandlade bastun är gjord av genomsågat barrträ och barrfaner. Inne i bastun råder det en hemtrevlig stämning som förtrollar varje avkopplande bastubadare. Tack vare de stora fönstren kommer naturen bastubadaren nära.

Bastun tillverkas både som eluppvärmd och som veduppvärmd version. Bastuugnarna är från den finländska bastuugntillverkaren Narvis sortiment. Den riktgivande eldningstiden för bastun är cirka en timme.

 

Kirami FinVision-bastu kompletterar baljeupplevelsen | Kirami
Kirami FinVision-bastu kompletterar baljeupplevelsen | Kirami


 

Se mera tips i de vanliga frågorna

Du kan hitta fler foton från kunder i Instagram om du söker med #Kirami eller genom att följa Kiramis egen Instagram-sida.

I Facebook-kanal Hot Tubs av Kirami publicerar vi information om aktuella händelser och användbara tips.