Galenskaper hör den finska sommaren till

Galenskaper hör den finska sommaren till | Kirami

 

De är galna de där finländarna

 

Ute i världen anses finländarna vara ett tyst och tillbakadraget folk. Det här är delvis sant, men visst kan finländarna också fåna sig, ha roligt och njuta av livet fullt ut: så har också finländarna valts till världens lyckligaste folk. Som motvikt till de långa och mörka vintrarna är sommaren i Finland kort, men desto ljusare, och den får finländarna att släppa loss. Som till allt annat som är finländskt, hör också bastu och bad i badtunna i allra högsta grad till galenskaperna.

 

Finländarna valts till världens lyckligaste folk | Kirami
Finländarna valts till världens lyckligaste folk | Kirami

 

Besynnerliga tävlingar 

Finländarna älskar tävlingar och olika idrottsevenemang som ordnas inom allt från FM i hinklöpning till kärringkånk och VM i bastueldning. Kastgrenar som stövel- eller mobiltelefonkastning är populära. Träskfotboll påminner om vanlig fotboll, men spelas i ett blött träsk i stället för på en jämn gräsmatta. Efter ett kallt träsk och svettigt vadande sköter en varm badtunna och ett avkopplande bastubad om musklerna på ett utmärkt sätt.

Som ett hårdrocksälskande folk passar VM i luftgitarr finländarna utmärkt, och tävlingarna är redan ett traditionellt evenemang. Det finns också fler evenemang i anknytning till hårdrock: en av de mest egendomliga är Heavy Metal Knitting, det vill säga VM i hårdrocksstickning, där hantverk och tung musik förenas. Den som stickar deltar i hårdrockbandets spelning – fast med stickor och ett garnnystan som instrument. Det som förenar alla dessa evenemang är att man efter tävlingarna sannolikt badar bastu, antingen ensam eller tillsammans med andra. Och också i en badtunna kan man lyssna på eller sjunga hårdrock, och till och med spela luftgitarr!

Tillsammans med en badtunna och en lämplig dos finländsk galenskap kan man också färdas till sjöss: i juni 2019 seglade skådespelaren Ville Haapasalo och uppfinnaren Janne Läpylehto från Helsingfors till Tallinn medan de badade i en badtunna från Kirami.

 

 i juni 2019 seglade skådespelaren Ville Haapasalo och uppfinnaren Janne Läpylehto från Helsingfors till Tallinn medan de badade i en badtunna från Kirami | Kirami
I juni 2019 seglade skådespelaren Ville Haapasalo och uppfinnaren Janne Läpylehto från Helsingfors till
Tallinn medan de badade i en badtunna från Kirami
. | Kirami

 

Ett idrottstokigt folk

Även om badtunnor lämpar sig utmärkt för återhämtning efter en idrottsprestation, är de i Finland också rustade för att användas av bänkidrottare. I Tipsligan kan du vinna platser på första parkett och få möjlighet att följa matcher samtidigt som du till exempel badar badtunna.

I Finland passar badtunnebad både till vardag och fest. Spelarna i Finlands ishockeylandslag Lejonen visade hur man firar när de njöt av Finlands tredje världsmästerskap i ishockey genom att bada badtunna – med sig i badet hade de naturligtvis också vinstpokalen.

 

Att bada bastu är en del av finskheten

I Finland hittar man på de mest roliga varianter av bastubad. Man kan bada i rökbastu, tältbastu, tunnbastu, traditionell vedeldad bastu samt naturligtvis i Kiramis bastu FinVision, där naturen kommer nära den som badar. Det har byggts bastur i telefonkiosker, skördetröskor, gondolliftar och ishyddor. Framför allt i insjöarna påträffas i dag bastuflottar, där det också kan finnas en badtunna.

 

VaLePa volleybollspelare njuter av att bada i Kiramin FinVision - Sauna  | Kirami
 VaLePa volleybollspelare njuter av att bada i Kiramin FinVision - Sauna  | Kirami

 

Bastubadande är en så stor del av finskheten att man i Finland firade den första bastudagen i historien den 27 juli 2019. På bastudagen fick vem som helst anmäla sin bastu för allmänt bruk och på det sättet bjuda in andra som älskar bastubad att bada bastu i deras hem. I bastudagen deltog över 203 037 bastubadare trots det varma vädret.

 

Janne Käpylehto | I Finland firade den första bastudagen i historien den 27 juli 2019 | Kirami
Janne Käpylehto | I Finland firade den första bastudagen i historien den 27 juli 2019 | Kirami

 

Paljut voi ottaa vaikka osaksi omia häitään | Kirami
Paljut voi ottaa vaikka osaksi omia
häitään | Kirami

I vardag och fest

I Finland ordnas det sällan någon fest, där det inte i något skede badas bastu. Festkläderna kastas under kvällens gång och man går i bastun för att koppla av. Nuförtiden ingår också bad i badtunna. Eftersom bastun är en plats för stillhet är badtunnan en bra motvikt till tystnaden och ett bra sätt att fortsätta festen med glada förtecken. Man kan också inkludera badtunnan i sitt bröllop – fantasin har inga gränser.

 

 

 

 

 

 

 

 

Asiakaskuva: Anu-Elina; Asiakaskuva: Anu-Elina; Först går vi i bastun och vaken, sedan direkt ner i badtunnan | Kirami | Kirami
Foto: Anu-Elina; Först går vi i bastun och vaken, sedan direkt ner i badtunnan | Kirami

 

Det behövs dock inte alltid ens något särskilt evenemang för galenskaperna. För finländarna räcker det med sommarnattens ljus och varma väder: i en badtunna kan man sitta hela natten med bastumössan på och sjunga gamla godingar. I bastun tvättar man sig med tjärtvål och bastar bort dagens damm med björkkvasten. I Finland hör bastubad till alla årstider: också på julen kan man efter bastun ta ett dopp i badtunnan och njuta av julfriden.

 

Roliga fakta om Finland

  • I Finland finns det så många bastur att alla finländare skulle kunna basta samtidigt.
  • Av alla länder i världen finns det i Finland flest hårdrockband per invånare: år 2016 fanns det 630 band per en miljon finländare.
  • I Lappland skiner solen dygnet runt på sommaren. Under polarnatten, det vill säga på vintern, går solen inte upp alls.
  • Finländarna älskar att bada isvak: det finns så många som 120 000 vinterbadare i Finland.
  • I Finland finns det fler sjöar än någon annanstans i världen, närmare bestämt 187 888 stycken.
  • I Finland firas misslyckandets dag den 13 oktober varje år.
  • Det längsta ortnamnet i Finland är Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä.

Folk älskar badtunnor, bastubad och galenskaper också i andra länder. I synnerhet i Japan har man blivit förtjust i den finländska badtunnekulturen. Finländare och japaner förenas av en lika dumdristig syn på livet: inte heller japanerna är rädda för att rulla sig i snön efter bastun.

Läs om vårt samarbete med en japansk återförsäljare

 

 

Mizu Japan delar med sig av finsk kultur och speciella naturupplevelser i Japan | Kirami
Mizu Japan delar med sig av finsk kultur och speciella naturupplevelser i Japan | Kirami