Valtteri Bottas njuter av Kirami FinVision -sauna

Valtteri Bottas njuter av Kirami FinVision -sauna | Kirami

Kund story: Valtteri Bottas 02/2022

Foto: Jerry Andre

Bada som Bottas: Valtteri som badat bastu inför miljoner tittare på Netflix, njuter nu av Kirami FinVision -sauna. 

 

F1-föraren Valtteri Bottas har bott i Monaco sedan år 2013 och slår vakt om finländska värden i sin vardag. Den ivriga bastubadaren får nu basta ordentligt, inte bara i Finland, utan också annanstans i världen i sin Kirami FinVision -sauna. Formelstjärnan har vuxit upp med bastukulturen och badar alltid bastu då han är hemma. 

– I Finland badar jag bastu dagligen. Ända sedan jag fick bastun hit till närheten av Monaco, har jag här också badat bastu varje dag, oftast på eftermiddagen eller kvällen. Bastubadandet är en stor del av Finland och något som jag har längtat efter i Monaco, berättar Valtteri.

 

Valtteri Bottas, som har badat bastu inför miljoner tittare, njuter nu av Kirami FinVision -sauna | Kirami
Valtteri Bottas, som har badat bastu inför miljoner tittare, njuter nu av Kirami FinVision -sauna

 

På grund av den långa F1-säsongen besöker Valtteri över tjugo länder årligen. I Monaco tillbringar han endast cirka hundra dagar om året, men hemmets läge där är optimalt, särskilt med tanke på tävlingar som körs i Europa. Också en av de mest förväntade F1-tävlingarna körs på Monacos stadsbana.

– Jag har trivts bra här. Klimatet är mycket behagligt och möjligheterna att idrotta är väldigt bra. 
Valtteri placerade Kirami FinVision -sauna i sin fritidsbostad, som ligger en kort bilresa från Monaco. Platsen för bastun var inte svår att välja.

– I Monaco vore det nästan omöjligt att få bastun någonstans, men i fritidsbostaden fanns det plats för en utebastu. Bostaden ligger på över 500 meters höjd och har en fin utsikt både över Monaco och bergstrakten. Bastuns exteriör passar till naturen omkring den. Personligen är det ett stort plus, att bastuns hela främre del är glas. Nu har jag en fantastisk havsutsikt, som det är trevligt att se på genom bastufönstret.

 

Valteri Bottas | I Monaco vore det nästan omöjligt att få bastun någonstans, men i fritidsbostaden fanns det plats för en utebastu | Kirami
I Monaco vore det nästan omöjligt att få bastun någonstans, men i fritidsbostaden fanns det plats för en
utebastu.

 

Ekologiskt bastubadande för att slappna av i musklerna 

Valtteri har badat bastu i finländska landskap även i Netflix-serien Drive to Survive och uppskattar bastuns betydelse för den finländska identiteten. Kirami FinVision -sauna blev utvald precis därför att den är finländsk och utrustad med Harvias Legend -bastuugn. 

– Jag har Harvias bastuugn också på stugan i Finland. Den har varit väldigt bra att kasta bad på. Jag har märkt att Legend -bastuugnen är ekonomisk. Den drar mindre ved och all värme utnyttjas. Jag är intresserad av miljön och väljer nog alltid det gröna alternativet, om jag på något sätt kan hjälpa miljön. Jag tycker att Harvias Legend var ett utmärkt val.

 

Bastubadande har flera hälsoeffekter, som Valtteri Bottas drar all nytta av. | Kirami FinVision -sauna
Bastubadande har flera hälsoeffekter, som Valtteri drar all nytta av.

 

Bastubadande har flera hälsoeffekter, som Valtteri drar all nytta av. Han anser att värmen är ett utmärkt tillägg till en idrottares träning.

– Själv känner jag att den får musklerna att slappna av. Om jag till exempel har tränat hårt på gymmet, kan jag efteråt låta musklerna bli varma och mjuka i bastun. Även i uthållighetssporter är bastubadandet effektivt för värmeträning. Att tillbringa lite mera tid i bastun än vanligt och att gå utanför sin bekvämlighetszon hjälper att producera större röda blodkroppar. Också min flickvän tränar sin tålighet mot hetta genom långa bastusessioner. 

 

Bastubadande är annorlunda utomlands 

– På tävlingsresor använder jag ibland hotellets bastu, om den är bra. Tyvärr är basturnas kvalitet inte alltid riktigt den jag är van vid, även om jag bor på bra hotell. 

 

Valtteri Bottas | Valtteri tycker att bastukulturen är väldigt annorlunda mellan Finland och Frankrike | Kirami
Valtteri tycker att bastukulturen är väldigt annorlunda mellan Finland och Frankrike.

 

Valtteri tycker att bastukulturen är väldigt annorlunda mellan Finland och Frankrike.

– Frankrike har inte någon särskild bastukultur, åtminstone har jag inte bekantat mig med den. De flesta bastur som jag har sett här är oftast skandinaviska. Naturligtvis kan det finnas ångbastur i vissa hotell, men rätt så sällan. I Finland är bastubadandet mycket populärare, men kanske det blir populärare också i Frankrike när människor börjar uppskatta det och lära sig om bastubadandets fördelar. 

Eftersom förhållandena är annorlunda utomlands, har Valtteri varit tvungen att vara kreativ för att få den perfekta bastuupplevelsen.

– Jag har nu slutat värma upp min simbassäng för att få lite isvaksfeeling. Ett uppfriskande dopp i det kalla vattnet gör mycket gott. I Finland finns oftast sjön i närheten, här finns däremot bassängen, berättar Valtteri.

 

Valtteri Bottas | Jag har nu slutat värma upp min simbassäng för att få lite isvaksfeeling | Kirami
Jag har nu slutat värma upp min simbassäng för att få lite isvaksfeeling.

 

Kiramis produkter kröner bastuupplevelsen

Valtteri kompletterar sin bastuupplevelse med Kiramis bastu- och badtillbehör.

Badrockarna, handdukarna, stävorna och andra produkter har varit mycket bra. Kiramis och Harvias tvättartiklar har också varit av hög kvalitet.

 

Valtteri Bottas | Nu har jag en fantastisk havsutsikt, som det är trevligt att se på genom bastufönstret | Kirami FinVision -sauna
Nu har jag en fantastisk havsutsikt, som det är trevligt att se på genom bastufönstret.

 

Allt som allt har Valtteri endast positiv feedback om Kiramis och Harvias produkter.

– Med bastuugnen kan man få väldigt mjuka bad och lätt reglera bastuhettan själv. Gillar man det fuktigt, värmer man bastuugnen med mindre ved. Om man däremot vill basta ordentligt, kan man värma bastuugnen en längre tid. Jag har varit mycket nöjd med Kirami FinVision -sauna.

 

Valtteri Bottas | Jag har varit mycket nöjd med Kirami FinVision -sauna | Kirami
Jag har varit mycket nöjd med Kirami FinVision -sauna.

 

Avspänt mot den nya säsongen

Valtteri Bottas | Kom ihåg att bada bastu varje dag, det gör gott åt både kropp och själ | Kirami FinVision -sauna
Kom ihåg att bada bastu varje dag, det gör gott åt både
kropp och själ.

En lyckad F1-säsong har nu blivit körd och följande äventyr väntar på Valtteri i Alfa Romeos stall. Under tiden hinner Valtteri slappna av en stund i bastuhettan, vilket han uppmanar alla att göra. 

– Jag skickar många hälsningar till alla läsare. Kom ihåg att bada bastu varje dag, det gör gott åt både kropp och själ.