Sjöman med fotbollsintresse på kontoret i Åbo

Emil Sjölund bor i Åbo och jobbar på Kiramis nya exportkontor där. ”Jag har känt familjen Rantanen en längre tid. På grund av den hektiska sommaren bad de mig att komma till fabriken för att tillverka badtunnor, och där har jag tillbringat många helger sedan dess. Det var ett roligt jobb och jag arbetar ännu på fabrikssidan om de behöver extra arbetskraft”, förklarar Emil.

Kirami | Det är också mycket lärorikt att ha att göra med människor från olika länder | Emil Sjölund
Det är också mycket lärorikt att ha att göra med
människor från olika länder.

Emil är utbildad styrman och har vid sidan om studierna även avlagt studentexamen. För närvarande har han ansökt om fortsatta studier och har därför gott om tid att arbeta på Kiramis kontor i Åbo. ”Jag har jobbat inom många olika sektorer, så jag är något av en mångsysslare”, säger Emil.

Emil talar tre språk flytande och använder vart och ett av dem dagligen i sitt arbete. ”Svenska är mitt modersmål, som har varit ett bra tillägg i synnerhet med tanke på mina ansvarsområden.” Emil har mycket att göra med Sverige och Norge. Han jobbar också med webbutikerna. ”Det är roligt att se hur vänliga svenskarna och norrmännen är. Jag gillar också deras sätt att arbeta”, förklarar Emil. Vid sidan av ovanstående arbetsuppgifter hjälper han också till med bildredigering.

Emils arbetsuppgifter har varierat väldigt mycket, vilket han tycker är bra. ”Som jag redan sade så började jag inom produktionen och gick vidare till försäljningen som sommarjobbare. När sommaren var slut fortsatte jag jobba på Kirami och fick större ansvar inom mina områden, som jag nu sköter på egen hand”.

En vanlig arbetsdag kommer Emil till jobbet kl. 7.50. På så sätt har han gott om tid att svara på e-post innan de andra nordiska länderna vaknar. ”Jag svarar på frågor och bekymmer från kunderna. Jag har dagligen ett nära samarbete med Eric Wennerholm, som är en vital del av försäljningen i Sverige. En dag kan ofta ta flera olika vändningar, så det är aldrig tråkigt”, säger Emil.

Enligt Emil är arbetsklimatet utmärkt på Kirami. ”Först och främst kommer jag att tänka på mina kolleger, som är till stor hjälp varje dag. Separat måste jag nämna Konsta Katajisto och Niko Krapi som jag är i kontakt med dagligen. Det är också mycket lärorikt att ha att göra med människor från olika länder.” Emil beskriver arbetsgemenskapen som energisk och inspirerande. 

Till den som är ny återförsäljare för Kirami har Emil flera tips. ”Kommunikation och flexibilitet är särskilt viktiga i början, för båda parter. För en återförsäljare är det viktigt att fördjupa sig i våra produkter och vårt försäljningsmaterial, så att hen snabbt kan hjälpa kunden. Också om du vill bli exportförsäljare är kommunikation det allra viktigaste. Man behöver inte ta allt så allvarligt, även om det i början känns som världens undergång när något går fel”.

För Emil är söndagsbastun viktig för att han ska bli på gott humör och känna sig avslappnad inför den kommande veckan. På fritiden tillverkar han kassar av gamla segel tillsammans med en kompis i företaget PURYE. ”Jag spelade fotboll i tolv år, och numera spelar jag för nöjes skull med mina vänner alltid när jag har tid och möjlighet”, berättar Emil. Till årets höjdpunkter hör också Kiramis fotograferingar, som enligt Emil alltid är roliga och välorganiserade.