Säker användning av badtunnan med barn

Säker användning av badtunnan med barn | Kirami

 

Barnbarnen har badat i baljan ända sedan de var små

Vi har haft en badtunna på landet i 3 år. Vi har hittat ett fint läge till den, mellan bastun och sandstranden, där vackra vyer till havet öppnar sig.

Badtunnan används mycket hos oss. Barnbarnen har badat i den allt sedan den yngsta var 4 år gammal. Nu är de redan 7, 10 och 13 år. Baljan är en trevlig plats för barnen, de tillbringar mycket tid i den, och emellanåt svalkar de sig i havet. Barnen trivs så pass bra i baljan, att man då och då behöver be dem komma ur den.

Det bästa med baljan, enligt barnen, är säkert det att man kan leka och dyka i den. Baljan är inte enorm, och är i en sittmodell för 6-8 vuxna, men barnen har ändå gott om plats att dyka i den. Barn är kapabla till märkliga saker.

 

Säkerheten är viktig

Barnbarnen har badat i baljan ända sedan de var små | Kirami
Barnbarnen har badat i baljan ända sedan de var små.

 

Med barn är det mycket viktigt att övervaka användandet av baljan. Det var extra viktigt när det yngsta barnet inte kunde simma än och då var alltid någon av föräldrarna eller far- och morföräldrarna på plats. Nu när barnen är större och kan simma, behöver de inte övervakas lika noga längre.

Vedkaminen som används för uppvärmning, är inte ett problem med tanke på barnen. Den finns på utsidan av baljan och är isolerad så väl att man inte kan bränna sig på den.

För att kunna klättra in i badtunnan har vi tillverkarens bra trappor i bruk. Till och med kunde 4-åringen stiga in och ut ur badtunnan själv tack vare trappan.

Hos oss lärde sig barnbarnen mycket snabbt om hur man är säker i baljan - de lärde sig egentligen med en gång, eller åtminstone efter ett par upprepningar. Nuförtiden är det viktigaste i barnens badtunneanvändande, att se till att de kommer  bort ett tag ibland.

 

Med somriga hälsningar

Antti Ahtiainen

Farfar

 

Läs mer om säkerheten

Läs mer om trygga bad i badtunnan