Omsluten av tidlöshet i badtunnan

Kirami | Sanna Wikström och Valtteri Heiskanen, influerarna bakom wellnessvarumärket Hidasta elämää (slow living), njuter i badtunnan.

 

Vem? Influerarna bakom wellnessvarumärket Hidasta elämää (slow living), Sanna Wikström och Valtteri Heiskanen, barnen på 9 och 14 år samt rescuehunden Maggie.
Var? I Lusi i Heinola, vid sjön Ala-Rieveli
Hurdan plats? Stuga som byggdes 2020 (ca 100 kvadratmeter + bastubyggnad) för att ersätta gamla små byggnader.
Hurdan badtunna? Kirami Breezy M (+ LED-ljus)
Sociala medier: Sannas Instagramkonto @sunnypresentcom, där du hittar inspiration för slow living och wellnesstankar

 

Regnbåge!

Medan badtunnan värms upp tittar vi ut över sjön. Solstrålarna och ett lätt regn leker samman. En regnbåge! Över oss flyger svanarna högljutt. Plötsligt känns hela landskapet och stunden magisk. Som när människan för tiotusentals år sedan bevisligen vandrade på dessa samma marker i Lusi, där det en gång i tiden fanns ett urhav. I närområdet har man bland annat hittat Europas äldsta träföremål, en slädmede. Vi ser på samma landskap som mänskliga generationer för länge, länge sedan. Samma landskap som kommer att ses av många, många generationer efter oss.
Det är härligt att beundra regnbågen medan badtunnan fylls på. Men vad beundrar hunden Maggie? | Kirami
Det är härligt att beundra regnbågen medan badtunnan fylls på. Men vad beundrar hunden Maggie?
 

 

Vi håller vår stugplats kär

Vattenytan i badtunnan flyter samman med sjöytan i det närmaste sömlöst | Kirami
Vattenytan i badtunnan flyter samman med sjöytan i det närmaste sömlöst. 
 

Vi har anpassat vår stugplats efter vårt behag. När vi hittade tomten fanns det ännu 40–50 år gamla små timmerbyggnader på den. Vi undersökte hur ljuset faller och hur vår familj kan ha det bra mitt i naturen i en så sömlös samexistens med det liv som vi har fått äran att vistas mitt i. Vi beslutade oss för att i stället för de gamla byggnaderna bygga energieffektiva timmerbyggnader som smälter in i omgivningen. På vår tomt har vi sått gräsmatta och blommor, men vi strävar inte efter att förhindra den omgivande naturens befintlighet – smörblommornas, tussilagons och mjölkörtens liv och leverne. Det finns plats för alla. Det måste finnas plats för alla. 

När vi planerade det sista skedet i vår stugas landskapsarkitektur, var hela familjens önskemål att få en badtunna. Även om vi har tillgång till en sjö som klassificerats som oerhört ren, hade vi redan lärt oss att årscykelns varma dagar på sommaren var de enda rofyllda badstunderna. I badtunnan kan vi året runt njuta av naturens cykel, närheten till naturen och atmosfären som det tidigare urhavet har lämnat efter sig.

 

Badtunnans plats vid bastun intill stranden

Vi beslöt oss för att placera badtunnan nära stranden, i anslutning till vår bastubyggnad, så att vi skulle kunna använda sjövatten också i den. När man sitter i badtunnan, kan man se hur vattenytan i den förenas nästintill sömlöst med ytan på sjön och med landskapet, som påminner om att vi är här endast en kort stund – såsom så många före oss – för att uppleva livet och allt det förunderliga. Ibland hörs barnens glada tjut, ibland vemod, ibland lugn.

I badtunnan känns det bra att stanna upp och lägga märke till livet med alla sinnen: livet är nu!

I badtunnan kan man njuta av livet med alla sinnen! | Kirami
I badtunnan kan man njuta av livet med alla sinnen!
 

 

Vår familjs 3 tips för bad i badtunnan med alla sinnen:

1. ”Regniga dagar är bäst”, säger barnen  
Barnen önskar att badtunnan värms upp i synnerhet under regniga dagar, eftersom det då uppstår en speciell känsla. ”Pröva att sjunka ned med öronen under vattnet, så hörs regndropparna som ett roligt ljud!” tipsar barnen.
Kirami | Barnen njuter av regniga dagar i badtunnan, medan Maggie drömmer om en egen badtunna.
Barnen njuter av regniga dagar i badtunnan, medan Maggie drömmer om en egen badtunna.
 
  2. Se på stjärnhimlen
Stjärnhimmel från förra vintern – Vi väntar på att kunna titta på höstens och vinterns stjärnhimmel från badtunnan | Kirami
Stjärnhimmel från förra vintern – Vi väntar på att kunna titta på höstens och vinterns stjärnhimmel från badtunnan.
 
Vi väntar på att kunna titta på höstens och vinterns stjärnhimmel. Hittills har vi beundrat den magiska stjärnhimlen en kort stund i isvaken eller omsvepta i badrockar på bastuförstukvisten. I badtunnan kan man även under krispigare väder stanna upp och förundras över stjärnhimlen och kika efter stjärnbilder.
3. Observera även doftlandskapet  
När vi planerade var badtunnan skulle placeras, ville vi plantera en rosenrabatt intill den, så att vi kan njuta av doften medan vi badar. Någon gång kanske vi även kan avnjuta ett bad med rosenblad...
I badtunnan kan man njuta av den omgivande naturens skönhet och dofter. | Kirami
I badtunnan kan man njuta av den omgivande naturens skönhet och dofter.
 

 

Ha ett fint en fin begynnande höst hälsar vi från Lusi i Heinola, invid sjön Ala-Rieveli!

Sanna, Valtteri Heiskanen, barnen och rescuehunden Maggie