Ville Haapasalos badtunna värms varje dag

Ville Haapasalos badtunna värms varje dag | Kirami

Kundberättelse Ville Haapasalo 5.5.2020

 

Ville Haapasalo: ”I badtunnan har man inte bråttom någonstans, man bara sitter med kompisarna och pratar”

 

För finländarna är Ville Haapasalo mest känd som skådespelare, Muminpappans röst och programledare för reseprogram på tv. Själv kallar sig Ville för en diversearbetare, vars bransch är att sälja känslor.

– Det är länge sedan jag kallat mig själv för skådespelare. Det här yrket innehåller så mycket att jag har glömt vad jag är och vad jag jobbar med.

Vi intervjuar Ville per telefon i maj 2020, när undantagstillståndet på grund av coronan har pågått i flera månader. Ville berättar att våren har varit jobbig för honom, vars arbete vanligen är väldigt människonära. Dagarna har fyllts av stirrande på en skärm eller prat i en plastbit. Pysslandet kring stugan i Insjöfinland har utgjort en bra motvikt till detta.

– Jag gillar att husera utomhus, hugga ved, tända en brasa. För mig är det ett tecken på att dagens arbete är gjort och man få koppla av.

 

Ville Haapasalo | Jag gillar att husera utomhus, hugga ved, tända en brasa. För mig är det ett tecken på att dagens arbete är gjort och man få koppla av | Kirami
Jag gillar att husera utomhus, hugga ved, tända en brasa. För mig är det ett tecken på att dagens arbete är gjort och man få koppla av.

 

Badtunneseglats till Tallinn

Ville fann badtunnans glädje först som vuxen. 

– Som barn hade vi någon gammal köttina som vi badade i efter bastun. Den gick inte att värma upp, så vattnet var kallt.

Ville lärde känna Kiramis badtunnor på ett ganska otraditionellt sätt. I juni 2019 seglade han på en badtunneflotte från Helsingfors till Estland tillsammans med uppfinnaren Janne Käpylehto och sjökaptenen Antti Linnanvirta. Mer om den resan kan du läsa här.

– Vi funderade mycket på den där Estlandsseglatsen i förväg. Hela idén var alldeles knasig, men man måste ju ibland göra sådant också i livet. Man stöter alltför ofta på folk som säger ”det skulle vara kul, men jag vet inte om jag orkar”.

Ville drar sig skrattande till minnes att resan skulle ha varit trevligare om det varit mindre sjögång.

– 90 procent av tiden fick vi kämpa för att hålla oss kvar på flotten. Vi hade bara hunnit segla i 10 minuter när klotgrillen föll i havet. Sedan åt vi kall mat resten av resan. Tunnan fick tömmas på vatten, och fylldes igen först när vi kommit till ett lugnare havsområde. 

 

 

I höstas besökte Ville och Janne Kirami för att se tillbaka på sommarens äventyr. Då badade de förstås också i badtunna och i FinVision-bastun. Mika, Kari och Pirjo från Kirami lagade godsaker till alla, och Outstanding-produkterna på terrassen användes flitigt under kvällen.

 

I höstas besökte Ville och Janne Kirami för att se tillbaka på sommarens äventyr | Kirami
I höstas besökte Ville och Janne Kirami för att se tillbaka på sommarens äventyr.

 

Från en kall bytta till en egen badtunna 

På stranden vid Villes stuga ståtar nu den första egna badtunnan, Kirami Steady M, som ha plats för 6 badare i taget. Den sattes på plats inför julen 2019.

– Först funderade jag på om det verkligen var vettigt att ha en badtunna vid stranden av en sjö. Jag badar ju ett par gånger om dagen även vintertid – vad ska jag med en badtunna till? Men det ändrar inte på det här med sjön: på stugan kan man njuta av att se ut över landskapet, och i badtunnan kan man vara oavsett väder. På bryggan vill man ju inte sitta i snöslask!

 

Ville Haapasalo | På bryggan vill man ju inte sitta i snöslask! | Kirami
På bryggan vill man ju inte sitta i snöslask!

 

Ville kan sitta i tunnan i upp till ett par timmar, särskilt i gott sällskap.

– Man sitter där med vännerna, har inte bråttom någonstans utan bara är och pratar. I badtunnan får man ofta bra diskussioner och idéer, och att ha möten där är också överraskande trevligt. Jag har också bjudit affärspartner på tunnbad, fast kanske inte vid det allra första mötet.

 

Ville Haapasalo | Ville kan sitta i tunnan i upp till ett par timmar, särskilt i gott sällskap | Kirami
Ville kan sitta i tunnan i upp till ett par timmar, särskilt i gott sällskap.

 

De bästa idéerna kommer när man hugger ved

Badtunnan har värmts varje dag sedan Ville och hans familj flyttade ut till stugan i mars. Förutom tunnan värmer han också bastun. 

– Jag har sagt till familjen att badtunnan står till förfogande varje kväll, så vem som helst får komma. Andra dyker också upp fyra eller fem gånger i veckan. Barnens favorit är den flytande dryckesställningen Tubbar 2, där det också måste finnas något att dricka.

När badtunnesäsongen började var sjön fortfarande frusen och det var 10 minusgrader ute på kvällarna. Då värmde Ville badvattnet till 42–43 grader, men på sommaren tror han att lägre temperaturer kommer att räcka. 

 – Här finns mycket ved att hugga! Men det är bara bra, för det är då som de bästa idéerna kommer. När man fokuserar på att alltid träffa mitt på varje vedklabb jobbar samtidigt det undermedvetna, och så plötsligt dyker det upp en idé. Minst 10 av vårens 20 idéer har kommit när jag huggit ved.

 

Ville Haapasalo | Barnens favorit är den flytande dryckesställningen Tubbar 2, där det också måste finnas något att dricka | Kirami
Barnens favorit är den flytande dryckesställningen Tubbar 2, där det också måste finnas något att dricka.

 

Idéer och försäljning av känslor

Under denna vår, när det har varit omöjligt att förutspå vad som ska hända, har det funnits efterfrågan på nya idéer.

– Kommer teatrarna att öppna? Kommer mässor att ordnas? Vi vet ingenting om någonting just nu. När det blir ekonomiskt dåliga tider är min bransch den första att stänga och den sista att öppna. Från Ryssland meddelade de att de håller stängt i ett år, så dit kan man inte åka och jobba. Fram till mitten av augusti vet jag exakt vad jag ska göra, men sedan vet jag inte. 

Ville medger att det till en början kändes hemskt. Han blev nästan panikslagen. Så småningom blev jag ändå lugnare, när jag kom ihåg att vi har upplevt liknande saker tidigare och klarat av allting.

– Om det inte var det här med det ekonomiska skulle det här vara jättebra. Man kan vara på stugan i lugn och ro, ta promenader på morgonen, hålla utkik efter den där björnen som rör sig på åsen... Tråkigt nog har vi som säljer känslor lotto som buffertfond.

Ville har inte i något skede slutat arbeta helt. Fram till maj har vedhuggningen och det övriga pysslandet redan gett ett tjugotal affärsidéer, varav så många som fem blir verklighet. 

– På sommaren blir jag torgföretagare! Jag säljer georgiskt hatsapuribröd i Puumala. En fabrik för handsprit i Ryssland är också nästan klar. 

Se även Kalastus-tv (på finska), som leds av Ville! I avsnittet Luovan pöljää byggs en badtunneflotte för fiskare som gillar bekvämlighet.

 

Ville Haapasalo rentoutuu mökillään kauniissa Järvi-Suomen maisemissa | Kirami
Ville kopplar av i sin stuga i det vackra landskapet i Lake Finland.

 

Tack till Ville för intervjun och de fantastiska bilderna!