Européer överallt intresserade av att bada bastu

Finländsk bastukultur intresserar européer | Kirami

Bild: Wood Fired Hot Tubs by The Log Company

 

Finländsk bastukultur intresserar européer

Finland och sauna hör definitivt ihop, för enligt bastusällskapet Suomen Saunaseura finns det över tre miljoner bastur i Finland. Kiramis moderna FinVision-sauna för finländsk bastukultur ut i världen. FinVision är en blandning av nytt och traditionellt och har väckt intresse överallt i Europa.

Bastubadandet har många positiva effekter och är omspunnet av gamla finländska myter. Därför intresserar det också utomlands.

– Det är bra för den fysiska hälsan att bada bastu, för värme slappnar av spända och ömma muskler. Dessutom gör det huden ren och förbättrar sömnkvaliteten, bara man kommer ihåg att inte basta strax innan man går och lägger sig. Finländare har badat bastu i hundratals år. Därför är det fint att också kunna sprida bastubadandets glädjebudskap till andra länder i Europa, säger Taina Hujo-Oittinen från Kiramis exportavdelning.

 

Bild: Wood Fired Hot Tubs by The Log Company | Det är tillåtet att hälla vatten på ​​​​​​​ stenarna | Kirami
Bild: Wood Fired Hot Tubs by The Log
Company | Det är tillåtet att hälla vatten på
stenarna | Kirami

”Det är tillåtet att hälla vatten på stenarna”

För finländarna är det självklart hur man badar bastu men utanför Finlands gränser stöter man ofta på missuppfattningar.

– En av de frågor som kunderna utomlands oftast ställer är om det är tillåtet att slänga vatten på stenarna i FinVision-saunan. En annan sak som också väcker förundran är att man på riktigt kan bada i bastun. Det är fritt fram i FinVision-saunan att tvätta sig själv och laven med vatten efter badandet, precis som i vilken som helst bastu i Finland.

Det vid vilken temperatur man ska bada varierar betydligt mellan finländare och andra européer.

– Det är många som tycker att vi finländare är lite tokiga när vi säger att en lämplig temperatur är 80 grader, säger Hujo-Oittinen.

 

Bastubad slappnar av och lugnar ner

I Finland är det normalt att bada bastu naken. Bastur är platser där vi hittar inre frid. Till exempel blinkande ljus eller musik hör inte till den finländska bastukulturen.

– Det är något heligt med att bada bastu i Finland. I bastun blir man av med stress och kan tvätta sig i lugn och ro. En av de finländska bastutraditionerna är bastukvastar av björk, som gör huden behagligt mjuk och fräsch.

 

Kiramis Roasty Boss -grill | Outstanding by Kirami
Kiramis Roasty Boss -grill | Outstanding by Kirami

 

Efter bastu gäller det att dricka vatten. Ibland blir man också hungrig av att bada bastu. Då kommer Kiramis Roasty Boss väl till pass. Med den grillar du läckra korvar för hela gänget i ett nafs.

 

Bastu och badtunna är en kombination utan like

Bild: Wood Fired Hot Tubs by The Log Company | Bastu och badtunna är en kombination utan like | Kirami
Bild: Wood Fired Hot Tubs by The Log Company | Bastu och badtunna är en kombination utan like | Kirami

 

Idag är även badtunnan en del av bastukulturen för många. Det är trevligt att kunna ta ett dopp i tunnan mellan bastubad.

– Badtunnan liknar bastun som en plats för avslappning. Möjligheten att slappna av nära naturen är gemensamt för båda. Såsom bastun är också badtunnan anknuten till egna traditioner och lediga badregler (på Finska). Det gäller till exempel att alltid ha något att dricka med sig i tunnan och att sätta sprätt på stämningen.

 

Modernt traditionell bastu

Bild: Wood Fired Hot Tubs by The Log Company | Modernt traditionell bastu | Kirami
Bild: Wood Fired Hot Tubs by The Log Company | Modernt traditionell bastu | Kirami

 

FinVision-saunan har samtidigt ett modernt och ett rustikt utseende och är därför hemma i många slags miljöer.

– Såsom Kiramis badtunnor har också bastun finslipats in i minsta detalj. Bastun har ett väldigt fönster över hela framväggen, så man kan beundra landskapet medan man sitter på laven.

FinVision-saunan är ett bra val för andra européer också därför att kunden inte behöver vara expert på bastubadande för att köpa den. Saunan levereras färdig, det enda man behöver göra är att montera taket, aggregatet eller ugnen med stenar samt rökkanalen. Tack vare tydliga instruktioner går det även för en oerfarna att ta saunan i bruk.

 

Bastubad är en del av vardagen

Bastubad är en del av vardagen | Kirami
Bastubad är en del av vardagen | Kirami

 

Det är inte lika vanligt att bada bastu i andra länder som det är i Finland.

– I andra länder är det närmare fråga om lyx, i synnerhet om man tänker på att ha en egen bastu. Allmänna bastur är vanligare i Europa, så européer har nog erfarenhet av att bada bastu.

– Med FinVision-saunan för vi ut den finländska kulturen i världen. Målet är att bastubad blir en del av vardagen även utomlands och att man lär sig att njuta av det – samt hälla vatten på stenarna, ler Hujo-Oittinen. 

 

Mer information:

​​​​​​​FinVision-saunan

Kirami FinVision- sauna manual (på engelska)

Kiramis badtunnor