Toppspelaren Mikko Esko: Baljan kom till huset

 

När vi höll på att bygga en ny glasterrass, tänkte vi att en badtunna av något slag vore trevlig att ha. Vi hade fått prova att bada i badtunna hos andra. Speciellt under sommaren vore det roligt att kunna bada bastu och balja på den egna gården.

Som alternativ hade vi att antingen införskaffa en badtunna eller en jacuzzi, men vi valde till slut badtunnan. Den är skönare för barnen än en jacuzzi, då man kan göra annat än bara sitta i den, i badtunnan kan man t.ex. simma runt och till och med dyka. Barnen tillbringar flera timmar i baljan längs dagen, speciellt då de har kompisar på besök. Vi har varit mycket nöjda med badtunnan, speciellt på grund av dess storlek. Vi valde Kiramis största storlek, som rymmer flera vuxna på en gång. Modellen har ett filter och termisk resistans, vilket innebär att vattnet inte behöver bytas varje dag och det är lätt att värma upp.  

                              

Den yngsta lärde sig simma i badtunnan.

Baljan har använts mycket och den yngsta lärde sig till och med simma i den. Hen blev så van med vatten som element, att hen inte längre var rädd för att bada i större vatten. Baljan kan ibland fungera som en minipool som är lättare att övervaka än en större bassäng. Det bästa med badtunnan är hela processen som börjar med att man värmer vattnet: först tänder du eld och sedan lägger du långsamt mer och mer ved i kaminen. Under sommaren behöver man inte värma länge, under vintertid är processen längre. Till en början gjorde jag det misstaget att jag värmde vattnet för varmt (40° är alldeles för mycket), men mycket snabbt lärde jag mig följa vattnets temperatur redan i uppvärmningsfasen. I det för varma vattnet kan man blanda i kallt vatten, så att man kan bada i det.

Bastu och balja är en bra kombination när man bjuder över vänner, i höstas bjöd jag hem hela laget för att bada balja. Vi brukar basta mindre med vännerna, det blir redan så pass varmt i baljan. Det är viktigt att komma ihåg att dricka när man badar badtunna, annars riskerar man dehydratisering!

 

Med följande spelsäsong i sikte

I april avslutades VaLePas spelsäsong glatt i och med att de tog hem mästerskapet. Till slutet av maj hade jag fortfarande landslagsspel. Efter dessa matcher har jag haft tid, i juni och juli, för att slappna av och göra egna saker, och självklart självmant träna.

Inför nästa säsong börjar VaLePas lag redan vara färdigt, i juli samlas vi igen. En ny säsong är alltid olik än de föregående, men jag väntar på nästa säsong med särskilt intresse: vi har nämligen mycket bra chanser att komma in i Mästarligan i Europa! Vi har endast två matcher kvar mot samma lag, och vinnaren av dessa spel får en plats i ligan. Vi behöver alltså bara spela bra, allt annat är ju redan ordnat!

 

Med somriga hälsningar

Mikko Esko

VaLePa

 

Mikko Esko använder enkla tändbitar och eldningen lyckas problemfritt. Se fler tips för antändning!

Volleyboll ligger nära Kiramis hjärta