I Finland firas valborg med ett leende på läpparna

I Finland firas valborg med ett leende på läpparna | Kirami

 

Maj månaden är äntligen här, vilket innebär att det är dags att fira en mängd olika högtider. Tanken är att njuta av högtiderna på det bästa möjliga sättet. Så varför inte göra valborgen lite avvikande, och spendera dagen i en badtunna? Ta med dig familjen eller dina kollegor för att slappna av och sällskapa med dina närmaste. Samtidigt njuter du av din trädgård eller någon annan plats. Detta är ett bra tillfälle för dig att ta hand om dig själv och din hälsa. Med andra ord kan du även göra något för ditt välmående på valborg!

 

Hur firar vi valborg i Finland?

I Finland såväl som i många andra länder firar man vårens ankomst den första maj. Valborg är den första internationella högtiden i västerländerna.

Högtiden firas glatt tillsammans med arbetskollegor, studerande och färdiga studenter. Flera städer i Finland arrangerar gemensamma träffpunkter där alla kan samlas och ha picnic (video från Åbo). Allt från äldre till nyblivna studenter samlas med studentmössan på huvudet för att skåla champagne. För studerande innebär valborg ett ända festande. I Tammerfors hamnar första årets studerande till det s.k ”Gulisdopet” för att bli invigda till studielivet. Vattnet är garanterat kallt, men några kloka värmer sig i en badbalja efteråt.

Glädjen är som störst även för de yngsta i familjen, som njuter av det hemlagade/köpta mjödet (sima) med russin eller utan. Andra klassiska godsaker som tillhör valborg är t.ex. struvor och färska munkar. I samband med att Finlands flagga vajar i flaggstången fylls områden med luftballonger och serpentiner av både barn och vuxna. Våren är äntligen här! Glad valborg åt alla! 

 

Kirami | Glad valborg åt alla! | Warmer feelings
Kirami | Glad valborg åt alla! | Warmer feelings

 

Hälsningar,

Kirami Oy