Milstolpar

2001–2006
Kiramin historiaa 1

”Är det en bastu utan tak?”

Gnistan till Kirami tändes 2000, då Mika bodde i Sverige och bekantade sig med badtunnor där. På den tiden fanns det inte ännu några badtunnor tillgängliga i Finland men vi trodde på att det finns efterfrågan. Vi importerade de första badtunnorna från Sverige men inledde snabbt egen produktion, eftersom vi ville erbjuda våra kunder bättre kvalitet.

Verksamheten inleddes i Kikkerlä by i Sastamala, där Tapani Rantanen ägde en gammal, delvis uppvärmd maskinhall. Där tillverkade vi två slags aluminiumkar och grantunnor med en infälld kamin. Vedeldade badtunnor var en nyhet i Finland: på mässor fick vi gång på gång berätta att det inte var fråga om en bastu utan tak.

2006–2009
Kiramis historia

Badtunnor och uppvärmda simbassänger

Vi flyttade till större lokaler i byn Kiikka och utvidgade sortimentet. Produktionskapaciteten ökades snart ännu med en parallell enhet. Som resultat av vår egen produktutveckling tillverkade vi utöver badtunnor i gran och aluminium även badtunnor i värmebehandlat trä med passande effektiva TUBE-kaminer. Tack vare det målmedvetna långsiktiga utvecklingsarbetet har vi blivit banbrytare när det gäller vedeldade kaminer och tillhör idag spetsen inom branschen.

2010–2011
Kiramis historia

Plastkar på frammarsch

Vår produktutveckling har alltid siktat på att ta fram allt mera användarvänliga och lättskötta badtunnor. Badtunnor med plastkar var en nyhet som genast blev mycket populär. För att bidra till badnjutningen och underlätta underhållet lanserade vi ett brett sortiment av kemikalier för renhållning av kar med vårt eget varumärke på den finska marknaden.

Sedan början av 2010 har vi medverkat i arbetet med EU-standarder för simbassänger och badtunnor.

I takt med att efterfrågan på våra produkter ökade, ökade även produktionen. Därför anskaffade vi nya, större lokaler i Sastamala där vi fortfarande är verksamma. Vi har över 3 000 kvadratmeter uppvärmda utrymmen för att motsvara den ständigt växande affärsverksamhetens behov. I produktionen tar vi också hänsyn till arbetsergonomin och effektiviteten och satsar på nya arbetsredskap och hjälpmedel.

2012–2014
Kiramis historia

Nya ytor och material

Otimme ensimmäisenä paljuvalmistajana käyttöön puumuovikomposiitin tynnyrin ulkoverhoilumateriaalina. Myös yrityksen ulkoasu muuttui, kun päivitimme yritysilmeemme, ja jaoimme tuotteemme kolmeen tuoteperheeseen: Original, Comfort ja Premium. Tuoteuutuuksia olivat Comfort-sarjan Cozy-tuoteperhe sekä Red Cedar -puupanelointi, joka on saatavissa muovisiin Cozy-altaisiin sekä alumiinisiin Ultima-altaisiin.

Vi var den första badtunnetillverkaren att ta i bruk träplastkomposit som tunnornas ytbeklädnad. Även företagets utseende genomgick en förändring när vi uppdaterade vår image och delade våra produkter in i tre produktfamiljer: Original, Comfort och Premium. Produktnyheter var produktfamiljen Cozy i Comfort-serien samt träpanelningen Red Cedar, som finns tillgänglig för Cozy-karen i plast och Ultima-karen i aluminium.

Förutom företagsimagen uppdaterade vi även vår webbplats. Vi ser till att webbplatsen alltid är aktuell till exempel genom att skriva blogginlägg och lägga till nya språkversioner för att betjäna vår allt större internationella kundkrets. Vi bättrade också på vår kommunikation, våra instruktioner och bruksanvisningar och utvecklar våra datasystem för bättre spårbarhet och leveranssäkerhet för våra produkter.

Inom produktionen investerade vi i ett stort kylrum där de inkommande materialen hålls i god ordning och färdiga produkter till större beställningar väntar på leverans.

År 2013 gjorde vi ett generationsskifte och den äldre generationen drog sig tillbaka från den aktiva affärsverksamheten.

2015–2016
Kiramis historia

Specialstål och djärva lösningar

Vi tog fram nya produkter för njutningsfulla badupplevelser, såsom den flytande muggställningen Tubbar och de stötsäkra champagneglasen och ölstopen Drinkit. Vi dök också in i det okända genom att komma med en idé om produktserien Outstanding med högklassiga inhemska produkter av Corten-specialstål för gårdsinredning och matlagning. Som de första Outstanding-produkterna lanserade vi inredningsprodukten Triholdy och eldstaden Freedom.

2017–2018

På allmänhetens begäran: ett bredare badtunnesortiment

Vårt produktsortiment blev allt bredare. Den populära Comfort-serien utökades med ett större Cozy-kar som rymmer även ett större gäng, samt Family-tunnan där vi också har beaktat de minsta och de äldsta i familjen samt badare med funktionsnedsättning. De nya Premium-badtunnorna i lyxklassen ersatte badtunnorna i aluminium, och Minipool Grandy förenar det bästa med badtunna och simbassäng. För stadsgårdar lanserade vi helheten Family City, där den eldrivna underhållsenheten Tubtainer ser till uppvärmningen av vattnet och för renheten. Stämning i mörka kvällar gav en ny LED-lösning som monteras i benutrymmet och som får ljuset att skimra genom karet.

Vedeldade kaminer och deras uppvärmningseffekt, utseende och tillverkningseffektivitet har vi utvecklat ända sedan början. Vi tillverkar och testar hela tiden nya prototyper i syfte att försäkra oss om uppvärmarnas kvalitet och effektivitet. Hösten 2017 tog vi dessutom i bruk simulationer av kaminernas brännkammare, som påskyndar utvecklingen.

Även Outstanding-serien utökades: som resultat av ett långsiktigt utvecklingsarbete lanserade vi grillen Roasty Boss och stekhällen Iron Monster.

För att göra det lättare för våra kunder att välja mellan olika produkter tog vi fram en 3D-konfigurator för smarttelefoner och surfplattor. Den kan användas för att bläddra bland badtunnemodeller och -färger och testa hur badtunnan skulle se ut på den egna gården.

Åratal med aktiv medverkan i arbetet med EU-standarder bär frukt i och med att man mot slutet av 2018 publicerar standarden EN-17125 för badtunnor.

2019–2020
Sauna factory

Erövring av nya områden

Kirami utökade sitt produktsortiment till bastur när företaget introducerade bastun Kirami FinVision® på marknaden. I och med att den blir allt populärare öppnade Kirami en separat Sauna Factory i november 2020. Andra nya produkter var de mindre badtunnorna Tiny och den flytande dryckeshållaren Tubbar2. Verksamheten i Sverige ökade så mycket att Kirami Oy i februari 2020 ansåg det nödvändigt att grunda dotterbolaget Kirami Ab för den svenska marknaden.

2021-
Kirami 20v

Kirami 20 år

Kiramis jubileumsår inleddes i januari med öppnandet av ett export- och marknadsföringskontor i Åbo. Officiellt fyller företaget 20 år i maj 2021.

Kirami LogoDen 28 maj 2021 gick Kirami med i Harvia Group genom förvärv.

 

 

Kirami i dag

Kirami Oy är världens största tillverkare av badtunnor. Vi levererar årligen över 10 000 badtunnor i Finland och Europa. Exportens andel av det totala antalet är över 40 procent.

Vår framgång bygger på fortlöpande produktutveckling och ett kundinriktat tankesätt. Vi vill att det ska vara enkelt att ta i bruk och använda våra badtunnor och bastur. Vi har ett omfattande produktsortiment av badtunnor och det finns en stor mängd tillbehör och reservdelar att få.

Vår kunniga personal ansvarar för produkternas kvalitet. I fabriken i Sastamala sysselsätter vi totalt cirka trettio personer, på export- och marknadsföringskontoret i Åbo arbetar fem personer och på vår aluminiumbearbetningsanläggning tio personer. Dessutom anlitar vi ett omfattande nätverk av underleverantörer, helst lokala.

Vi letar ständigt efter nya, hållbara material. Genom åren har ett allt viktigare kriterium för valet av tillverkningsmaterial blivit materialens återanvändbarhet.

Vårt nätverk av återförsäljare omfattar redan hela Finland och i Europa utvidgar vi det målmedvetet. Våra badtunnor säljs till exempel i Sverige, Tyskland, Frankrike, Holland, Storbritannien, Österrike, Polen, Ryssland, Italien, Belgien, Schweiz, Tjeckien, Danmark, Ukraina och Spanien. Några exemplar har levererats ända till Nya Zeeland och Japan.