Två hem, två badtunnor

Två hem, två badtunnor | Kirami

Kundberättelse Riitta Okkonen 01.10.2020

 

Riitta Okkonen är en målmedveten kvinna. Hon föddes i Tohmajärvi i Mellersta Karelen, men reste ut i världen när hon blev vuxen. Hon skapade sig en fin karriär inom restaurangbranschen, arbetade på stora hotell och träffade också flera kändisar genom sitt arbete. 

Det tunga arbetet tog dock ut sin rätt. Till slut fick Riitta nog och beslöt att någonting måste förändras. Hon satte därför en ny kurs för sitt liv och bytte till en helt annan bransch. 

– Jag blev företagare och dietist. Jag fick möjlighet att föreläsa inför tusentals människor. Jag gillade mitt nya arbete väldigt mycket och det gav mig enormt mycket – utan att jag hela tiden var utmattad som när jag arbetade på hotellet, berättar Riitta.

 

Riitta Okkonen | På det privata planet hade bitarna fallit på plats redan tidigare för Riitta och hennes man | Kirami
På det privata planet hade bitarna fallit på plats redan tidigare för Riitta och hennes man.

 

Riitta Okkonen | En finländsk badtunna i Österrike | Kirami
En finländsk badtunna i Österrike

På det privata planet hade bitarna fallit på plats redan tidigare för Riitta och hennes man. En gång när paret var på semester i Österrike besökte de ett semesterhus närmast för skojs skull. Lite senare hade de nycklarna till stugan i sin hand. Efter det har paret tillbringat mycket tid i de vackra österrikiska landskapen – även på grund av att deras dotter Petra började studera i landet. 

– Genast jag steg in i stugan förälskade jag mig i den och visste att vi måste köpa den! säger Riitta och strålar. 

Ett av paret Okkonens första inköp till semesterhuset i Österrike var en badtunna från Kirami. 

 

En finländsk badtunna i Österrike

– Den här badtunnan är definitivt en av Kiramis bästa modeller. En originaltunna i trä som bevisligen är av hög kvalitet, eftersom vi fortfarande använder den, förklarar Jukka. 

Badtunnan har stått på gården till paret Okkonens stuga i Zell am See i 15 år redan och har använts regelbundet. 

– Jag kan inte tänka mig en bättre fritidssysselsättning än att sitta i den behagligt varma badtunnan, njuta av utsikten över bergen och den ljuvliga tystnaden, säger Riitta.

Varför just Kirami? Jukka har en bestämd åsikt i frågan. 

– Därför att den helt enkelt är av högsta möjliga kvalitet. Av den anledningen skulle jag också på nytt välja en Kirami-badtunna.

 

Avkopplande badstunder i Mellersta Karelen

När Riittas föräldrar dog ärvde hon deras lantgård i Tohmajärvi, nära ryska gränsen. Då uppstod frågan vad hon skulle göra med gården.

Riitta fick en strålande idé. Varför inte bygga om lantgården till ett lantgårdshotell för turister? På gården som ligger på en liten kulle har man fantastisk utsikt över en sjö, och den stora tomten erbjuder massor av möjligheter. 

– Vi byggde två nya bodar med plats för totalt tolv personer. I det nya sommarköket serveras gästerna frukost och övriga måltider. Och självklart har vi också en bastu.

 

Itärajan Helmi |Varför inte bygga om lantgården till ett lantgårdshotell för turister? | Kirami
Itärajan Helmi - Varför inte bygga om lantgården till ett lantgårdshotell för turister?

 

Vi var naturligtvis tvungna att också skaffa en badtunna i anslutning till bastun. Paret Okkonen köpte alltså en till badtunna från Kirami – den här gången valde de en snygg och modern modell med plastkar.

– Vi är mycket nöjda också med den här badtunnan. Den är hållbar och lättskött. De första gästerna älskade den, säger Riitta.

 

Itärajan Helmi | Avkopplande badstunder i Mellersta Karelen | Kirami
Itärajan Helmi - Avkopplande badstunder i Mellersta Karelen

 

Hjärtlig gästfrihet och goda läckerheter

Även om Riitta inte har arbetat inom restaurangbranschen på många år, ser man genast hennes hjärtliga gästfrihet. När gästerna anländer till lantgårdshotellet Itärajan Helmi serverar värdinnan genast kaffe. Riittas kokkonst saknar motstycke. 

I framtiden skulle Riitta inte vilja ta emot endast finländska gäster, utan hon vill baka läckra blåbärspajer och laga karelsk stek och andra läckerheter också åt semesterfirare från Centraleuropa. 

– Jag vill att människorna ska kunna komma hit och inte behöva oroa sig för någonting, utan bara njuta av lugnet och de vackra landskapen. Om man har specifika önskemål för sin semester kan man alltid komma till mig, säger Riitta när hon förklarar sitt koncept. 

 

Riitta Okkonen | Jag blev företagare och dietist. | Kirami
Riitta Okkonen - Jag blev företagare och dietist.

 

De traditionella finländska bodarna, utan elektricitet, får troligtvis snart sällskap av en tredje. 

Paret Okkonen kommer inte att överge någon av sina bostäder inom den närmaste framtiden, och samma gäller också för de båda badtunnorna från Kirami.

– På sommaren kommer jag att hela tiden vara här i Tohmajärvi för att ta hand om gästerna. Vintrarna kommer vi också framöver att delvis tillbringa i Österrike. Det är härligt att vi på båda ställena har möjlighet att koppla av i en varm badtunna, säger Riitta nöjt och ler.

Se videon med Riitta och Finlandsbloggaren René Schwarz (FinnTouch.de) direkt från Kiramis badtunna (videon är på tyska).

 

 

Katso live-lähetys Kiramin paljusta Riitan ja Suomi-bloggaaja René Schwarzin (FinnTouch.de) kanssa (lähetys on saksaksi) | Kirami
Katso live-lähetys Kiramin paljusta Riitan ja Suomi-bloggaaja René Schwarzin (FinnTouch.de) kanssa (lähetys on saksaksi)