Den 10-åriga badtunnan gav plats för en ny

Den 10-åriga badtunnan gav plats för en ny | Kirami

 

Den 10-åriga badtunnan gav plats för en ny

Familjen Seppänen-Vainio har haft en badtunna från Kirami sedan 2007. Under årens lopp har tunnan stått på flera olika platser på gården, och många släktingar och vänner har badat i den. Den gamla badtunnan i trä får nu ge plats för en ny, men kommer ändå fortfarande till användning. Vi bad Virpi Seppänen berätta mer.

”Vi köpte den gamla badtunnan år 2007 när jag fyllde 50 år. Jag nämnde i inbjudan till födelsedagsfesten att eventuella uttryck för hyllning eller medlidande kunde riktas till vårt Kuhnekonto. Som tackkort till gästerna skickade jag en bild där jag satt i tunnan i kvällsmörkret med ett glas bubbelvin.

Den gamla tunnan var byggd i gran och rymde omkring 1 500 liter vatten. Kaminen fanns inne i tunnan. Tunnan placerades utanför vår gamla timmerbastu. I början värmde vi även bastun, men vi insåg snart att det var onödigt. Till slut flyttade vi tunnan till en ny plats intill terrassen, där det var lättare att hålla barnen under uppsikt.

I början fyllde vi tunnan med träsk- eller havsvatten. Särskilt havsvattnet fungerade väldigt bra. Det enda problemet var att vattnet måste fraktas nästan en kilometer. Sedan vårt nya hus blev klart har vi tagit vattnet ur en borrad brunn, men i två omgångar för att undvika att vattnet i brunnen tar slut. Sommartid använder vi badvattnet för att vattna fruktträd, bärbuskar och grönsaksland.  Vi har fått saftiga bär och goda äpplen, och vi har heller inget att klaga på när det gäller våra rotfrukter och grönsaker. 

 

Den 10-åriga badtunnan gav plats för en ny | Kirami
Den 10-åriga badtunnan gav plats för en ny

 

Barntemperatur och varmt vatten

Vi har bjudit in släktingar, vänner och grannar till bad i tunnan. Det är ändå våra barnbarn och deras vänner som njutit mest av tunnan. Särskilt sommartid tycker barnen att badtunnan värms alldeles för långsamt, så vi brukar säga att det svalare vattnet har barntemperatur och att barnen får bada först. Glädjen och skratten vet inga gränser när barnen plaskar omkring och jämnar ut temperaturen i vattnet. Till och med min nästan 90-åriga svärfar trivdes i tunnan och tyckte att badet gjorde gott.

 

Den gamla badtunnan går vidare till nya utmaningar

Den gamla badtunnan har varit till stor glädje för vår familj i över tio år. Rengöringen har visserligen varit utmanande på grund av kaminen placering, och vid lågtryck har det ibland varit svårt att tända i kaminen. Eftersom tunnan var av trä blev den lätt gisten när den torkade, men på inrådan av säljaren lärde vi oss att relativt snabbt och enkelt få den att svälla och bli tät med hjälp av blött tyg. Förra hösten började badtunnan läcka, och vi konstaterade att det nog var dags att byta ut den.

Min svärson hämtade den gamla tunnan. Han är händig och tänker genom några små ändringar göra tunnan till en fullt fungerande badtunna åt sin egen familj. Jag tror att han kommer att lyckas bra med projektet.

 

Den gamla badtunnan går vidare till nya utmaningar | Kirami
Den gamla badtunnan går vidare till nya utmaningar

 

Den nya badtunnan är lättskött och har LED-lampor

Det var bra att köpet drog ut lite på tiden, för Kirami har i år lanserat LED-belysning, som vi nu har i vår nya badtunna. Vår nuvarande tunna är svart på utsidan och turkos på insidan. Kaminen finns utanför tunnan och tunnan rymmer lika mycket vatten som den förra. På midsommar flyttade vi den nya badtunnan till den plats där den gamla tidigare stått, eftersom man har den bästa utsikten just där. Några vänner hjälpte till med att få tunnan på plats, stort tack till dem! Den nya tunnan är lättskött och lätt att värma, och vi använder den ofta.

 

Den nya Kirami badtunnan är lättskött och har LED-lampor | Kirami
Den nya Kirami badtunnan är lättskött och har LED-lampor

 

Badtunnan gör gott för kroppen, själen och världen

Badtunnan gör gott för kroppen, själen och världen | Kirami
Badtunnan gör gott för kroppen,
själen och världen

Jag har problem med knäna och kan inte stå på knäna någon annanstans än i badtunnan, så jag använder den även som en sorts terapibassäng. Det går bra att stretcha och göra gymnastikövningar i tunnan. Eftersom jag har astma använder jag också den varma badtunnan för att andas in ånga. Men det bästa med badtunnan är dess avslappande effekter. Under tider av stress och brådska kan man nollställa hjärnan i badtunnan. Vi använder tunnan året runt, även om hösten och vintern enligt vår åsikt är den bästa tiden för bad. Mitt rekord var den gången när jag och min syster satt i badtunnan och förbättrade världen i fem timmar, och nog blev den en bättre plats. Man glömde alla sorger, sinnet blev lättare och natten efter sov jag väldigt gott.”Glada badhälsningar

Virpi Seppänen

 

 

Fler bilder av familjen Seppänen-Vainios badtunna

Läs mer om badtunnans hälsoeffekter  

Hur kan badtunnan återvinnas