Katri Lylynperä

Katri Lylynperä | Kirami sponsring

 

Katri Lylynperä, det unga löftet för den finska längdskidåkningen!

Katri Lylynperä är en 23-årig begåvad och positivt inställd längdskidåkare från Vammala.  För tillfället bor hon i Vuokatti som passar bättre för träningssyfte. Hon besöker Vammala, det nuvarande Sastamala, då hon kan för att träffa sin familj och sina vänner.

 

Hur fick idrottandet sin början?           

Katri Lylynperä skidåkare nummer 3 | Kirami
Katri Lylynperä skidåkare nummer 3.

 

Som barn ansåg Katri inte alls att skidåkning var roligt, men familjens och framförallt storasysterns passion till skidåkning drog även in Katri i den världen. Skidåkningen förbrukade trots allt den överflödiga energin som barn ofta har och det var i varje fall trevligt att tillbringa tid ute.

Katri fick sin första pokal i skidåkning då hon var fyra år gammal. Den verkliga gnistan gentemot skidåkning tändes och hungern efter vinst väcktes i 12 års ålder då Katri blygt tillfrågade Rauni Suomela från Vammala att vara hennes tränare. Rauni blev då hennes tränare och till en början tränade Katri tre gånger i veckan då det passade henne bäst.

Den första föreningen hette Vammalan seudun Voima. I tonåren började hon i Ylöjärvis Ryhti. I takt med att hon gjorde framsteg i karriären mot att bli professionell idrottare bytte hon till Vuokatti Ski Team Kainuu, som är en specialförening i längdskidåkning.  Katri är inne på sin andra säsong i den nuvarande föreningen. De tre senaste åren har huvudtränaren i längdskidåkning, Eero Hietanen, fungerat som Katris tränare. Han står bakom all hennes träning, den fysiska träningen såväl som själva skidåkningen. 

 

Vad består en vanlig dag av i Katris liv? | Kirami
Jesse Väänänen: Vuokatti Ski
Team Kainuu, Katri Lylynperä.

Vad består en vanlig dag av i Katris liv?

En professionell idrottares dag kan variera till innehållet beroende på årstid och idrottsgren. Sommaren är den tuffaste träningstiden för en längdskidåkare. Rutinerna och tidtabellerna är noggrant planerade allt ifrån att man vaknar till måltider, vila och avslappning.   Katri berättar att hennes dagar under sommaren ser ut som följande; på morgonen vaknar hon innan klockan nio, äter frukost och tränar minst i 1,5 timme. Detta följs av att hon äter, sover och åter igen tränar i 1,5 timme varefter hon äter igen. Träningen kan bestå av gymträning, att springa, åka rullskridskor eller någonting helt annat. Oftast blir det över ett par lediga timmar på kvällen, men då är Katri ofta så pass trött att hon inte orkar med någonting. Under sommartid tränar hon cirka 20 timmar i veckan. Att simma och solbada är någonting Katri gör för att slappna av på sin fritid. Man kan med stor sannolikhet stöta på Katri på en badstrand på sommaren.

Psykiska stöd är viktigare än det ekonomiska. Idrottaren måste vara mån om sitt välmående och det kan vara psykiskt tungt att man inte alla gånger kan åka hem, om familjen exempelvis är sjuk under juletid.  Som idrottare behöver man göra tuffa val mellan t.ex. studier, att bilda familj och idrotten.  Emellanåt behöver man fundera kring vad det är som uppehåller motivationen. Tyvärr finns det inte mycket stöd för det psykiska välmåendet inom idrotten trots ett stort behov. Tränare skulle kunna få mer handledning, stöd och utbildning inom detta område, eftersom det är tränaren som känner sin iUnder vintertid tränar hon 5-8 timmar mindre i veckan, jämfört med sommaren. Då satsar hon på tävlingar och själva resvägen är ofta lång till tävlingsplatserna. Tidsmässigt är vintern tyngre, exempelvis under säsongen 2016-2017 reste hon i tvåhundra dagar. Under helgtid tävlas det och onsdagar samt torsdagar reser hon. Nuförtiden reser hon oftare utomlands jämfört med hur det var tidigare. I början på år 2017 har Katri redan hunnit besöka USA, Norge, Italien och Lettland. Det bör påpekas att vi i skrivande stund kommit till början av mars månad.

Under våren får hon vila mer från träningen, och då ligger fokus på att hitta nya sponsorer. Katri hoppas på att nya sponsorer skulle vara intresserade av att stötta henne. Hon lovar att skida fort och göra reklam för sin hemstad mer än någonsin förr. Litet synlighet för Sastamala kan inte skada!

 

Skidorna behöver alltid vara i toppform. | Kirami
Jesse Väänänen: Vuokatti Ski
Team Kainuu, Katri Lylynperä.

Katris stöd

Skidorna behöver alltid vara i toppform. I Kajaani har Seppo Koivula huvudansvaret för detta, men på grund av att Katri konstant är på resande fot behöver även andra ta ansvar för denna uppgift. Katri säger att när hon är hemma är det hon själv eller hennes stödjande omgivning som tar hand om att skidorna är i toppform.

Hennes såväl ekonomiska och psykiska stöd består av familjen, skidföreningen och sponsorer. Familjens drottare bäst.

Katri tackar de som stöttar henne och tror på hennes framgång på idrottsfronten.  Hon önskar att lokala medier skulle lyfta fram sina egna idrottare mer. Flera olika idrottare från Sastamala från ett flertal olika grenar har kommit långt, men hur många av dessa vet vi om?  Det vore trevligt att läsa om dessa i lokala tidskrifter. Katri betonar att hemtrakten är mycket betydelsefull för henne. Hennes rötter är från Sastamala och där har hon växt upp som både människa och idrottare.

 

 

 I vilka tävlingar har Katri deltagit? | Kirami
Katri Lylynperä Lahden MM-kisoissa 2017

I vilka tävlingar har Katri deltagit?

Katri har uppnått framgång i flera tävlingar. I 17-års ålder vann hon silver i den nordiska traditionella sprinten. År 2012 var hon som 18-åring med i vinterolympiaden för unga i Innsbruck då hon kom femma i fri sprint. Hon har deltagit i 6 VM för unga, varav de tre första var i U20 och de följande tre i U23. År 2017 deltog hon för första gången i vuxen VM i Lahtis. I fri sprint kom hon på plats 32, men detta är bara en början och hon siktar högt. Lahtis VM imponerade Katri. Hon ansåg att det var en underbar erfarenhet och det kändes fantastiskt att tävla i en så pass stor tävling i Finland. Hon berättar att man i Falun hade en hel del åskådare, men det var 50 000 mindre än vad Finland hade som mål för biljettförsäljningen. Dock var det miljontals TV-tittare som följde tävlingen på avstånd. Hon anser att tävlingarna var lyckade och tråkiga, händelserna år 2001 skulle man kunna lägga bakom sig. Katri blir ofta tillfrågad om detta då hon är utomlands, men hon säger att hon inte minns mycket, då hon endast var sju år gammal då.

 

Hur slappnar Katri av?

Som tidigare nämnt är simning ett av Katris fritidsintressen. Vatten är ett viktigt element och utgör en stor del av både återhämtningen och avslappningen för Katri. Det bästa för återhämtningen av musklerna är kombinationen av varmt och kallt. Då Katri reser slappnar hon ofta av i simhallar, span eller badandes i en sjö. Katri skulle mer än gärna slappna av i en varm badtunna under sina resor om det var möjligt. En dröm hon har är att det på olika ställen skulle finnas en egen bastu, badtunna och ett sjölandskap.

 

Hur slappnar Katri av? | Kirami
Katri Lylynperä, Kirami Oy:s 15-års födelsedag år 2016

 

Kirami Oy:s försäljare och superidrottare Kalle Pakkala fick i en lekfull tävling testa Sastamalas skidspår tillsammans med Katri. Trots Kalles hårda försök tog Katri segern med storm. Nästa gång ska Kalle utmana Katri i något bollspel i Vuokatti, och han är utan tvekan ett hårt motstånd då man snackar bollspel.

Kirami Oy önskar de båda idrottarna, längdskidåkaren Katri och försäljaren Kalle som tävlar i Team Kirami beach Volley, lycka till!

 

Katris kommande idrottshändelser hittar man på hennes Facebook-sida