En badtunna och ett torp på en holme i Saimen
Mirja Sokuras familj har två Kiramis badtunnor i användning. Den ena står på gården hemma och den andra på sommarstugan på en holme i Saimen. Tack vare två badtunnor kan vi njuta av badandet året runt.
Bland badtunnorna var det hos familjen Sokura enkelt att väja just Kiramis badtunna.
– Jag har badat de första gångerna i Kiramis badtunna och har därefter egentligen inte tänkt på någon annan tillverkare. För mig är det viktigt att Kirami är en inhemsk produkt av hög kvalitet, berättar Mirja Sokura.
Badtunnorna har ingått i Sokuras liv redan i åtta år.
– Vissa tänker att badtunnor är en modegrej som snart går över, men hos oss har trenden hållit i sig i alla dessa år. Så starkt att vi faktiskt skaffade två badtunnor, småler Sokura.
Möjlighet att njuta av badtunnan hemma och på sommarstugan
Den första badtunnan köpte vi hem till gården.
Vi fällde en stor pil på vår gård 2011 för att få plats för en badtunna där vi tänkte att den passar. Min man ville fälla trädet och jag föreslog att om trädet faller skaffar vi oss en badtunna. Den här kompromissen ledde till vår första badtunna.
Badtunnan som vi hade skaffat hem till vår gård fördes efter fyra år av flitigt bruk till stugan och istället skaffade vi hem en badtunna med plastinsats.
– Vi ville också få njuta av en badtunna på stugan så vi bestämde oss att skaffa en badtunna med plastinsats hem eftersom det går snabbare att rengöra en sådan.
Till sommarstugan på holmen i Saimen drog vi badtunnan på släp efter båten.
– i stöket glömde vi kaminens skorsten efter oss. Vi hade i alla fall bestämt oss att badtunnan ska värmas upp på kvällen, så vi tillverkade en tillfällig skorsten på kaminen av pelarblock. Vill man så kan man, småler Sokura
”Badtunnan är det enda stället på jorden där man inte fingrar på mobilen”
Familjen Sokura har varit nöjd med båda badtunnorna. Det finns dock en viss skillnad mellan att bada hemma och på stugan.
Trots att vi bor på landet i lugn och ro, så är det nog en större njutning att bada invid sjön. Man kan emellanåt ta ett dopp i sjön. På stugan sitter man längre i badtunnan och tittar på fåglar och annat som händer i naturen.
– I badtunnan har vi förbättrat världen med våra vänner, delat sorg och glädje. Det känns som att badtunnan är den enda plats på jorden där man inte fingrar på mobilen.
Familjen Sokura har skapat sina egna rutiner kring badandet under de senaste åtta åren.
– Helgerna börjar alltid på samma sätt: min man bär generatorn till bryggan och fyller badtunnan, och jag kokar kaffet.
Naturfotografen ser skönhet i närheten
Mirja Sokuras Instagram-konto (@luonnonkulkija) är fullt av bilder, den ena mer stämningsfull än den andra.
– jag har fotograferat i många år, men tröskeln att publicera bilderna på ett öppet konto var rätt hög. Idén om ett Instagram-konto föddes av Luonnonkulkijan päiväkirja (”Naturvandrarens dagbok”) som efter att den tryckts publicerades och lades ut till försäljning 2017. Intäkterna från försäljningen gav jag oavkortade till arbetet för att skydda Saimenvikaren.
Sokura ser vackra ting både hemma på gården och på stugtomten. Jag har även tagit stämningsfulla bilder från badtunnan.
– Jag är fotograf av den närliggande naturen och har tur som på stugtomten kan fotografera både soluppgång och solnedgång. Man behöver inte alltid åka till världens ände, det finns mycket vackert i Finland.
En stor del av min fritid tillbringar jag nuförtiden i naturen tillsammans med min kamera. För mitt eget nöjes skull fotograferar jag också mat och arkitektur. Ibland är djuren föremål för mitt intresse, berättar Sokura.
Om du inte själv har möjlighet att återanvända baljan kan du läsa anvisningar om återvinning av badtunnan här
Hur väljer du en badtunna som passar just dig? Läs tips på vår blogg