Världens största tillverkare av badtunnor ökar sin produktion

 

Kirami Sauna Factory | FinVision sauna
Kirami Sauna Factory: Kari Suutarinen bygger på FinViosion sauna (bastu)

 

Den nya fabriken Sauna Factory grundades för att svara på den stora efterfrågan på FinVision-bastur

Världens största tillverkare av badtunnor, finländska Kirami Oy, exporterar redan över 40 procent av sina badtunnor. Kiramis bastu FinVision, som säljs främst till Tyskland, har visat sig vara en ny exportsuccé. Kiramis nya filial, Sauna Factory, grundades för att säkerställa att företaget kan svara på den stora efterfrågan. Detta år firar Kirami 20-årsjubileum med synnerligen positiva exportutsikter.

 

VD Mika Rantanen | Kirami Sauna Factory 
VD Mika Rantanen

På badtunnetillverkaren Kiramis fabrik i Sastamala har produktionen gått på högvarv sedan förra våren. Efterfrågan på badtunnor och modulbastun FinVision är så stor att kapaciteten hos de tidigare produktionslinjerna och underleverantörerna inte längre räckte till. I november 2020 öppnade Kirami Sauna Factory, som riktar in sig på tillverkning av bastun FinVision och två efterfrågade badtunnemodeller, minipoolen Premium Grandy XL och badtunnan Original Tiny. Produktionen av övriga produkter blir kvar i de gamla lokalerna.

Bastun FinVision kom ut på marknaden för ett år sedan, och den tillverkades till största delen externt. Bastun har slagit igenom i synnerhet i Mellaneuropa och på de brittiska öarna.

– Det är så stor efterfrågan på bastun att vi förstorade våra produktionslokaler med 500 kvadratmeter genom att köpa hallutrymmen i närheten av vår fabrik. Vår underleverantör tillverkar delarna och ytbehandlar dem, medan vi sköter resten i Sauna Factory. Från Sauna Factory skickar vi en ny FinVision-bastu ut i världen var tredje dag, så våra leveranstider blir kortare, säger Kiramis VD Mika Rantanen. 

I Sauna Factory arbetar för tillfället Kiramis nuvarande personal, men till våren inleds rekryteringen av nytt yrkesfolk. Filialen kommer att sysselsätta 5–6 personer. Värdet på investeringen är omkring 150 000 euro.

 

Målmedvetet arbete för att främja exporten

På Kirami har man redan i många år arbetat målmedvetet för att främja exporten, och nu ger arbetet resultat.

– Vi har flitigt besökt internationella mässor och utökat vårt nätverk av återförsäljare ute i världen. Tack vare vårt stora nätverk har våra produkter fått mycket synlighet, intresset för dem har ökat och försäljningen har börjat öka organiskt, säger Rantanen.

Även coronapandemin har inverkat på den internationella efterfrågan, eftersom den har fått folk att tillbringa mer tid hemma och satsa på trivseln där.

FinVision har ännu inte alls marknadsförts i Finland, eftersom alla som hunnit tillverkas har gått på export. Det största exportlandet är Tyskland.

– Tyskarna är intresserade av finländska produkter, och i Tyskland visar vi upp flest modellexemplar, vilket garanterat främjar försäljningen. Det rustika utseendet på vår gårdsbastu är tilltalande, eftersom det är något helt annat än den traditionella tunnbastun som mellaneuropéerna är vana vid. Dessutom levereras FinVision färdigt monterad, vilket är enkelt för kunden, säger Taina Hujo-Oittinen från Kiramis exportavdelning.

För badtunnan Original Tiny var situationen densamma som för FinVision: efterfrågan ökade explosionsartat, så även tillverkningen av den flyttades till Sauna Factory. Även minipoolen Grandy XL:s popularitet har ökat stadigt utan marknadsföring.

 

Kirami fyller 20 årKirami 2021 | Kirami täyttää 20 vuotta | Warmer feelings

År 2021 firar Kirami redan 20-årsjubileum. Mika Rantanen säger att tiden har gått fort.

– Nu känns det riktigt bra. Vi är fortfarande vid liv, och tillväxten har ökat så gott som varje år. När vi startade företaget vågade vi ännu inte tro att vi någon gång skulle vara världens största badtunnetillverkare, men redan 2006 började det kännas som en möjlighet.

I det nuvarande världsläget tänker Kirami inte fira sitt jubileum i någon större utsträckning, men kommer istället att jubileumsåret till ära uppmärksamma sina återförsäljare och anställda.

 

Mer information:

Mika Rantanen, verkställande direktör, Kirami Oy, mika.rantanen@kirami.fi

Miro Männistö, export, Kirami Oy, miro.mannisto@kirami.fi

 

Mer information om Kiramis bastu FinVision på webbplatsen

 

Bilder på produkterna

Kirami Oy är ett familjeföretag som grundades 2001 och är känt för badbassänger och -tunnor av hög kvalitet. Kirami levererar årligen omkring 10 000 badtunnor, vilket gör företaget till världens största tillverkare av badtunnor. Produktfamiljen Outstanding by Kirami utökar produktsortimentet till trädgårdsinredning, grillar och utekaminer. Företaget har 30 anställda, och omsättningen är 16 miljoner euro. www.kirami.fi, www.outstanding360.fi